Arde heroina în folie și trage fumul pe nas, pentru că îi e frică de ac. De vreo doi ani ia metadonă, ca să se lase. Ultimele statistici sunt alarmante: consumatorii s-au întors la drogurile puternice.
Gheorghe are aproape 50 de ani și, oficial, este unul dintre cei mai vechi consumatori de droguri din București. EVZ a stat de vorbă cu el, după ce ultimele statistici ale Agenției Naționale Antidrog (ANA) arată că s-a dus vremea etnobotanicelor: heroina conduce în topul preferinţelor consumatorilor români. Regretele lui Gheorghe sunt târzii: ar vrea să dea timpul înapoi cu vreo 20 de ani, să fie iar tânăr, dar cu mintea de acum. Născut și crescut în cartierul Ferentari, a avut ghinionul, spune el, să aibă un prieten care l-a ajutat să guste prima oară drogurile, în urmă cu două decenii, prin Regie. A cumpărat heroină de la un arab și de atunci i-a fost client ocazional.
Pe Gheorghe l-am întâlnit la un centru al Agenției, unde vine săptămânal să își ia porția de metadonă. Are toate semnalmentele unui consumator: foarte slab, aproape schelet, ochii roșii și o ușoară agitație. Regretă că a devenit dependent, dar explică și el că nu a știut ce înseamnă drogul, nici dependența, și, dacă ar fi avut idee de toate astea, poate s-ar fi gândit de două ori înainte să se apuce. Crede că toți care ajung în situația lui, de dependență, habar nu au ce și care sunt durerile, nici măcar ce este sevrajul. „E mare lucru să știi de la început în ce te bagi”, spune el.
Se droga în Regie, pentru femei
„Prin 1995 am mers în Regie cu un prieten. Erau arabi care vindeau heroină la pliculețe, cu 1,5 lei. Credeți-mă, atât erau drogurile atunci, la început, când nu prea se știa de ele. Cel care m-a dus, mi-a zis că o să devin zmeu în pat, că o să fiu mai viril. Am văzut că efectul era cel pe care mi l-a spus și, de câte ori aveam o gagică, mergeam și luam”, povestește Gheorghe. Le punea pe o folie pe care o încingea la foc și trăgea fumul pe nas.
„Mi se ridicau picioarele când dormeam!”
Cu timpul, a început să aibă dureri în tot corpul. Nu știa de ce. „M-am simțit atât de rău într-o zi, că am ajuns la spital. Diagnosticul: ingerare de substanțe psihoactive necunoscute sau așa ceva”, își amintește el. Deși îi era afectat corpul, mintea nu l-a lăsat să renunțe. Un pliculeț nu-i mai era suficient.
„Vin la noi și când e criză de heroină”
„În urmă cu doi ani, venea zilnic. Acum, ajunge o dată pe săptămână. A luat un an întreg suboxonă. A ajuns la cinci metadone. Suboxona, pe care o cer mulți de pendenți fiind foarte scumpă, nu se mai achiziționează. Va lua metadonă toată viața și există permanent riscul să se reapuce”, a explicat, pentru EVZ, medicul Laurențiu Dobre (foto), din cadrul centrului ANA, situat pe strada Pericle Gheorghiu, din cartierul Pieptănari. Doctorul spune că toate cele trei centre de tratament din subordinea Agenției sunt ocupate și nu mai sunt locuri pentru alți doritori. În mod normal se face o listă de așteptare. Fiecare consumator semnează un contract prin care se angajează că renunță la substanțele interzise, în perioada tratamentului și, periodic, medicii verifică acest lucru. În acest sens îi pune, din când, în când, să mai facă teste de urină sau salivă. Sunt consumatori care, la început, iau 20 de metadone, apoi doza scade treptat, a mai explicat medicul Laurențiu Dobre. Un studiu făcut anul trecut de Agenție arată o revenire a consumatorilor de heroină. „Etnobotanicele sunt preferate în cele mai multe țări din Europa, unde există deja laboratoare, însă, consumatorii din România au început să renunțe la ele. Tinerii de la noi s-ar fi întors la heroină”, a declarat, pentru EVZ, chestorul de poliție Sorin Oprea, șeful ANA.
Gheorghe a fost închis de două ori, pentru posesie de droguri și trafic. Până să vândă, a furat. „Am câștigat o avere din trafic. Luam droguri de la un turc, „Cap”, și le vindeam cunoscuților. În câteva luni mi-am luat o Dacia, dar banii îi băgam în heroină pentru mine. Consumam din ce în ce mai mult pentru că nuși mai făcea efectul”, mai explică el. A luat o pauză de pe piață atunci când a fost închis un an și jumătate pentru posesie. A revenit și într-o lună era printre traficanți. Atunci zicea că de supărare.„Aiurea, spun acum, totul era numai în mintea mea, nu conta nici fetița, nimic”, decide el. Într- o zi, a mers cu două doze să i le vândă lui „Piersică”, un client, în apropierea unei biserici.
Flagrantul
„Trebuia să-mi fi dat seama că mă suna de pe un alt număr, dar el mi-a zis că a luat o cartelă. Am luat banii de la el și, când i-am băgat în buzunar, hop, Poliția. Nu am recunoscut, dar au citit seria banilor mei cu cea de pe o listă a lor, s-a pupat, s-a filmat”, povestește Gheorghe. Se gândește: „Vă dați seama că «Piersică » s-a drogat de două ori din banii Poliției?”, trage el o concluzie. La Jilava, l-a întâlnit pe „Piersică”, dar și pe „Cap”, turcul pe care el l-a denunțat. „«Piersică» era 16 pentru mine, eu eram 16 pentru «Cap». În pușcărie, dacă n-ai un 16, ești luat de fraier! Ce înseamnă 16? Articolul 16. Când ne-am întâlnit la Jilava, ne-am înjurat, eu pe «Piersică», «Cap» m-a înjurat pe mine și după aia am mers toți la masă”, mai povestește Gheorghe. Îi dau lacrimile când își amintește că i-a murit tatăl când era în pușcărie. „Mintea cea de pe urmă: dacă o aveam acum 20 de ani, eram fericit acum”, spune el.