Evenimentul Zilei > International > Cel mai așteptat film al anului, Dune, întâmpinat cu cronici amestecate. Unii îl consideră „plictisitor”, alții „fascinant”
Cel mai așteptat film al anului, Dune, întâmpinat cu cronici amestecate. Unii îl consideră „plictisitor”, alții „fascinant”

Cel mai așteptat film al anului, Dune, întâmpinat cu cronici amestecate. Unii îl consideră „plictisitor”, alții „fascinant”

Ecranizarea romanului science-fiction, „Dune” de către regizorul Denis Villeneuve ar putea fi mare lovitură a sezonului la Hollywood.

„Dune” a avut premiera săptămâna trecută, vineri, la Festivalul de Film de la Veneția și a reușit să îi impresioneze pe unii critici.

Între „film de artă” și „blockbuster de studio”

Kyle Buchanan, de la The New York Times, vorbește despre o peliculă care „merge pe linia dintre filmul de artă și blockbusterul de studio într-un mod foarte provocator” și observă predispoziția lui Denis Villeneuve pentru detaliu, „obsedat de felul în care genele lui (n.r. ale personajului) flutură în timp ce moare”, ceea ce face filmul „incontestabil fascinant”.

Xan Brooks de la The Guardian îi oferă cinci stele, considerând că filmul lui Denis Villeneuve nu este nici „stupid”, nici „hiperactiv”, ci „permite pasaje ciudate și liniștite în timpul exploziilor”.

„Un film de o amploare literară și emoțională care copleșește simțurile”, anunță și Clarisse Loughrey de la Independent, care îl consideră „trilogia Lord of the Rings a acestei generații”. Criticul de film găsește, însă, un punct slab în selecția distribuției și își arată consternarea că nu a fost folosit niciun actor din Africa de Nord sau din Orientul Mijlociu pentru rolul unui membru al tribului Fremen, trib „ale cărui limbă, ținută și cultură sunt atât de inspirate în mod direct de triburile nomade beduine arabe”.

O producție impresionantă, dar cu o acțiuune cu „lipsuri” și „cam plictisitoare”.

Puncte slabe găsesc și criticii de la The Times și Variety care se arată dezamăgiți de narațiunea filmului. „Câștigă cinci stele pentru construcția lumii și aproximativ două și jumătate pentru povestire”, spune Owen Gleiberman. Kevin Maher este de acord că din punct de vedere vizual „Dune” este o producție impresionantă, dar are o acțiune cu „lipsuri” și „cam plictisitoare”.

„Dune” va fi lansat în SUA pe 22 octombrie

Narațiunea filmului lui Villeneuve este bazată pe cartea lui Frank Herbert din 1965, „Dune”. Povestea science-fiction pornește de la o mirodenie care permite comercianților să călătorească cu viteza luminii între stele. Această mirodenie poate fi găsită, însă, numai pe planeta deșertică Arrakis, unde trăiește o rasă de viermi de nisip ucigători.
Pelicula are o distribuție de zile mari, din care nu lipsersc actori celebri precum Timothée Chalamet, Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem, Rebecca Ferguson și Oscar Isaac.
„Dune” va fi lansat în cinematografele din America pe 22 octombrie, dar si pe HBO Max. Denis Villeneuve a fragmentat narațiunea lui Herbert în două părți, iar producția tratează doar prima jumătate a poveștii, notează culturaladubă.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: