Evenimentul Zilei > Politica > Cei mai mediatizați miniștri din Guvernul Cîțu. Cine ocupă primele locuri în barometrul vizibilității
Cei mai mediatizați miniștri din Guvernul Cîțu. Cine ocupă primele locuri în barometrul vizibilității

Cei mai mediatizați miniștri din Guvernul Cîțu. Cine ocupă primele locuri în barometrul vizibilității

Cei mai vizibili membri ai Guvernului, în luna aprilie, au fost premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, Vlad Voiculescu – fostul ministru al Sănătății, Sorin Cîmpeanu – ministrul Educației și Raluca Turcan – ministrul Muncii și Asigurărilor Sociale.

Care au fost cei mai vizibili miniștri din Guvernul condus de Florin Cîțu în luna aprilie. O analiză bazată pe cele mai multe apariții în mass-media, stabilește topul vizibilității membrilor Cabinetului.

Vicepremierul Dan Barna, care în luna martie se clasa pe locul 6, a urcat pe locul 3. De asemenea, conform analizei, miniștrii Cristian Ghinea (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene), Bogdan Aurescu (ministrul Afacerilor Externe), Nicolae Ciucă (ministrul Apărării) şi Alexandru Nazare (ministrul Finanțelor Publice) urcă în top câteva poziţii. De partea cealaltă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, coboară de pe locul 10 în martie, pe locul 17, în aprilie.

Datele rezultă din Barometrul vizibilităţii miniştrilor, realizat de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Conform analizei, premierul Florin Cîţu se situează pe primul loc în topul vizibilităţii în luna aprilie, cu 60.376 de referiri. Vârful aparițiilor sale a fost înregistrat în zilele de 14, 15 şi 16 aprilie, marcate de revocarea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătăţii.

Pe locul al doilea se situează ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, cu 48.832 de referiri, vârful fiind atins în acelaşi interval.

Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, urcă de pe poziţia a şasea, pe poziţia a treia, cu 14.934 de referiri în aprilie. Cele mai multe au fost în 14 şi 15 aprilie, pe fondul scandalului provocat de revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

Florin Cîţu, ferm cu privire la ministrul Cătălin Drulă. Va fi remaniat ministrul Transporturilor
Florin Citu, Ludovic Orban

Dan Barna rămâne în prim-plan

După Barna urmează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, cu 8.357 de referiri în presă, cele mai numeroase fiind înregistrate în 23 şi 26 aprilie. Ministrul a făcut mai multe declarații, în această perioadă, referitoare la reluarea cursurilor, vaccinarea personalului din învăţământ, evaluarea profesorilor de către elevi şi gradul redus de utilizare a testelor COVID în şcoli.

Pe poziţia a cincea se situează ministrul Muncii Raluca Turcan, cu 8.218 referiri, mai puţine decât în luna precedent. Vârfuri au fost înregistrate în 1 aprilie, în legătură cu apariția sa fără mască de protecție şi pe 7 aprilie, când a făcut precizări referitoare la stadiul avizării proiectului de interzicere a cumulului pensiei cu salariul. De asemenea, tot atunci a anunţat adoptarea de către Guvern a OUG pentru majorarea stimulentului de inserţie la 1.500 de lei

Ministrul de Interne Lucian Bode a avut 6.663 de referiri și se regăseşte pe locul 6, coborând o poziţie. Vârfurile de vizibilitate au fost în 11 şi 12 aprilie, când a făcut mai multe declaraţii despre desfăşurarea slujbelor de Paşte şi despre restricţiile pentru vacanţa de 1 mai. Pe 12 aprilie a avut două sesiuni de declaraţii, inclusiv despre transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor, devenit spital COVID.

Cătălin Drulă a crescut pe fondul conflictului din coaliție

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, se menţine pe poziţia 7, cu 4.754 de referiri. Vizibilitatea sa a fost dată, în zilele de 19 şi 21 aprilie, de disputa cu premierul Florin Cîţu. El l-a numit pe acesta „zombie politic” în contextul disputelor din coaliţie.

Locul 8 în topul vizibilităţii, cu 4.305 de referiri, este deţinut ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Acesta urcă de pe locul 13, în martie. Vârful vizibilității sale a fost atins în zilele de 26 şi 27 aprilie, când preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. A fost și perioada în care ministrul a răspuns criticilor PSD pe tema modului în care a fost realizat acest plan.

Ghinea este urmat de către ministrul Justiţiei Stelian Ion, cu o vizibilitate mai mare în 6 şi 8 aprilie. Acesta a făcut mai multe declaraţii pe tema legilor Justiţiei şi a dezminţit existenţa unei dispute cu liderul PNL Ludovic Orban.

În aceeaşi perioadă, Comisia juridică din Senat a discutat desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, iar Curtea Constituţională a dat decizia referitoare la motivarea hotărârilor judecătoreşti odată cu pronunţarea lor.

De asemenea, în 8 aprilie, Stelian Ion a anunţat că Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect al Strategiei Naţionale privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni, pentru perioada 2021-2025.

bogdan aurescu NATO Romania
bogdan aurescu NATO Romania

 

Expulzarea oficialului rus atrage atenția asupra lui Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu urcă de pe locul 16 pe locul 10, cu 3.235 de referiri şi vârfuri de vizibilitate în 22 aprilie, marcată de reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, şi în 26 aprilie, când Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata.

El este urmat de ministrul Economiei Claudiu Năsui, cu 3.016 referiri, al căror vârf a fost atins în 2 aprilie, când a vorbit despre accesul la spectacole şi în cinematografe și a anunţat începerea plăţilor pentru Start Up Nation. Tot în acea perioadă a avut întâlnirea cu reprezentanţii industriei hoteliere. De asemenea, în 12 aprilie, el a făcut mai multe declaraţii referitoare la accesul turiştilor români în Grecia.

Ministrul Apărării, o prezență discretă

Vicepremierul Kelemen Hunor, cu 2.625 de menţiuni, cele mai numeroase în 13 şi 14 aprilie – când a făcut declaraţii referitoare la funcţionarea coaliţiei şi la ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu – se menţine pe poziţia 12.

Pe următoarea poziţie se află ministrul Mediului Tanczos Barna, cu 2.130 de referiri, cu vârfuri în 21 şi 26 aprilie, când a fost anunţată lansarea programelor Rabla Plus şi Rabla Clasic

Ministrul Energiei Virgil Popescu se află pe locul 14 în top. El este urmat de ministrul Apărării Nicolae Ciucă, acesta urcând de pe locul 18, în luna martie, pe locul 15. Vârful de vizibilitate a fost atins atins odată cu anunţul referitor la  retragerea din Afganistan, în 15 aprilie. De asemenea el a apărut și în 29 aprilie, cu ocazia evenimentelor organizate de Ziua Veteranilor.

Ultimele locuri ale clasamentului

Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, urcă şi el de pe locul 20 în martie, pe locul 16, datorită momentului în care Standard & Poor’s a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la „negative” la „stabil”, aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României. De asemena, el a mai făcut și o serie de declarații referitoare la  prelungirea cu 10 luni, până la data de 31 ianuarie 2022, a perioadei în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea accesoriilor fiscale restante la data de 31 martie 2020.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, aflat pe poziţia 10 în luna martie, coboară pe locul 17, cu 1904 referiri, faţă de 3,562 în luna anterioară.

Miniştrii Cseke Attila, Carol Novac, Bogdan Gheorghiu, au între 1.000 şi 2.000 de referiri, iar ministrul Cercetării Ciprian Teleman are sub 1.000, el situându-se, ca şi la ediţiile precedente ale Barometrului vizibilităţii, pe ultima poziţie a clasamentului.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: