Evenimentul Zilei > Politica > Cei mai mediatizați membri ai Guvernului Cîțu. Premierul le-a luat fața tuturor. Cine vine tare din urmă
Cei mai mediatizați membri ai Guvernului Cîțu. Premierul le-a luat fața tuturor. Cine vine tare din urmă

Cei mai mediatizați membri ai Guvernului Cîțu. Premierul le-a luat fața tuturor. Cine vine tare din urmă

Premierul Florin Cîțu rămâne cel mai vizibil personaj din guvernul României, în luna august, conform analizelor bazate pe monitorizarea presei scrise și online.

Premierul Florin Cîțu s-a menținut în lumina reflectoarelor și în luna august, conform datelor colectate din monitorizarea mass-media. El figurează pe primul loc în clasamentul vizibilității, realizat de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia.

Surpriza lunii o reprezintă noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, care a intrat direct pe locul 4 în topul vizibilității. Asta și datorită gafelor pe care le-a comis în primele declarații de presă, de după numire.

Ex-vicepremierul Dan Barna a coborât pe poziția a cincea, anticipând, parcă, ieșirea USR PLUS de la guvernare. În schimb, s-au menținut pe locuri fruntașe ministrul Educaţiei, Sorin Cămpeanu, şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă. Acest lucru s-a datorat apropierii începerii anului școlar și a valului patru al pandemiei de coronavirus.

Clasamentul s-a făcut înainte de izbucnirea crizei politice care a dus la un curemur al scenei politice. 

Cîţu, despre demisia sa: “Nu sunt iresponsabil să las România fără Guvern în prag de iarnă”
Florin Citu

Florin Cîțu, lider detașat în clasamentul vizibilității

Premierul Florin Cîţu se menţine pe primul loc în topul vizibilităţii în luna august. În presa monitorizată au apărut 56.567 de referiri la acțiunile lui Florin Cîțu, mai multe decât în luna iulie, care îl plasează la mare distanță de colegii săi de Cabinet. Vârfurile de vizibilitate au fost înregistrate în zilele în care au apărut informațiile despre condamnarea și încarcerarea sa în Statele Unite. Apoi s-au văzut cu ocazia dezbaterilor pe tema studiilor sale din SUA, dar şi în contextul numirii lui Dan Vîlceanu ca titular la Ministerul Finanțelor Publice.

Pe locul al doilea în topul vizibilităţii se situează ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a urcat de pe poziția a șasea, în iulie, cu 10.730 de referiri în presă, aproape dublu faţă de luna precedent. Vizibilitatea sa a fost accentuate datorită declaraţiilor cu privire la regulile sanitare la începerea şcolii, modul în care se vor desfăşura cursurile şi faptul că şcolile vor rămâne deschise până la pragul de infectare de 6 la mie, stocurile de măşti, testarea pentru COVID-19 a profesorilor.

Sorin Cîmpeanu a crescut în vizibilitate și în contextul modificării cadrului legislativ pentru ca elevii cu performanţe deosebite.

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă, a urcat pe locul 3, cu 8.022 de referiri în mass-media. Cele mai multe au fost înregistrate pe 20, 24 şi 31 august. Este vorba despre momentele în care s-au anunțat mai multe măsuri pentru începerea anului şcolar şi a făcut estimări referitoare la evoluţia pandemiei.

Ea a estimat că vârful pandemiei s-ar putea înregistra la finalul lunii septembrie, menţionând că în cel mai rău scenariu posibil am putea ajunge la 4.000 de pacienţi spitalizaţi.

Dan Vilceanu, ministrul Finantelor

Gafele l-au adus pe Dan Vîlceanu pe locul 4

Pe poziţia a patra se află noul ministru de Finanţe Dan Vîlceanu, care are 7.795 de referiri în presă. Cele mai multe apariții în media au fost înregistrate în 18, 19 şi 24 august, zile în care a fost numit în funcţie şi a făcut prima sa conferinţă de presă. El a fost acuzat că nu ştie valoarea salariului minim pe economie.

Ex-vicepremierul Dan Barna a coborât, de pe poziția a doua, în iulie, pe poziţia 5 în august, cu 5.559 de menţiuni. Cele mai multe apariții au fost legate de declarațiile sale pe tema alegerilor din USR PLUS şi a activităţii guvernamentale.

Vizibilitatea i-a fost adusă şi de afirmaţiile făcute la şedinţa Comitetului Politic al USR PLUS. Cele mai multe referiri au fost legate de declarațiile: „Nu sunt mulţumit de progresul guvernării”, „Nu vrem să ieşim de la guvernare, dar nu vom rămâne în orice condiţii”, „Nu vom fi furnicuţele guvernării, care muncesc, planifică, bugetează şi când e vorba de decizie politică pedalăm în gol” sau „Nu vă jucaţi cu USR PLUS, suntem aici să rămânem!”.

Raluca Turcan, atac la președintele PNL, Ludovic Orban

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a urcat în acest clasament pe locul 6, după ce luna precedentă s-a situate pe locul 10. Zilele de vârf au fost 25, 26 şi 31 august, când a adresat o scrisoare şefului său de partid, preşedintele Camere Deputaţilor Ludovic Orban. I-a cerut acestuia să urgenteze adoptarea legii consumatorului vulnerabil, dar a făcut şi declaraţii pe tema recalculării pensiilor, a creşterilor de preţuri şi a creşterii salariului minim.

Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, este pe locul 7 în august, cu 4.558 de menţiuni în presă.

Cele mai multe au vizat stadiul lucrărilor la podul de la Brăila, dar şi disputa cu premierul pe tema banilor pe care urma să-i primească la rectificare.

Ministrul de Interne Lucian Bode a coborât de pe locul 4 pe 8, cu 4.223 de menţiuni, datorate în principal declaraţiilor pe tema certificatelor false de vaccinare, dar şi pe cea a repatrierilor din Afganistan.

Discuţiile referitoare la preţul energiei şi la legea consumatorului vulnerabil şi anunţul privind începerea controalelor la furnizori au făcut ca ministrul Energiei Virgil Popescu să urce de pe locul 16, în iulie, pe locul 9.

Conflictul dintre Stelian Ion și Klaus Iohannis

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a coborât o poziție, pe locul 10, având o mare vizibilitate în media odată cu replica dată preşedintelui Klaus Iohannis, care l-a criticat că nu a găsit calea potrivită pentru desfiinţarea SIIJ.

„Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei”, a afirmat Stelian Ion. Mai multe menţiuni a avut pe tema declaraţiilor privind rectificarea bugetară, dar şi a celor făcute la 3 ani de la violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei.

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a urcat o poziţie în topul vizibilităţii după participarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Acesta a obţinut medalia de argint la ciclism.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a urcat pe locul 14 în topul vizibilităţii, în iulie, pe locul 12 în august. Acesta a demis administratorii de la trei companii de stat – Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Automecanica Moreni – cu salarii lunare între 10.000 şi 16.000 de lei. Claudiu Năsui a avut o dispută cu ministrul Finanţelor Dan Vîlceanu, care a spus că măsura „zero taxe pe salariul minim” ar crea „o gravă problemă bugetară”. De asemenea, Claudiu Năsui a fost preluat și pentru declarația: „Când e vorba să dăm 50 de miliarde de lei la programe care au mers întotdeauna către baroni locali nu mai e o problemă de buget”, cu referire la Programul Anghel Saligny.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu urcă de pe locul 19 în luna precedentă, pe locul 13, cu 2.589 de referiri în media. Aparițiile sale au apărut în contextul operaţiunilor de evacuare din Afganistan.

Kelemen Hunor, Dan Barna, Florin Citu

Ultimele locuri în topul vizibilității

Ministrul Mediului Tanczos Barna, se situează în august pe poziţia 14, cu 2.307 referiri în media, în guvern.

Pe următoarele poziţii cu sub 2.000 de referiri, se situează, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, ministrul Agriculturii Adrian Oros, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Apărării Nicolae Ciucă, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu,  fostul ministru al Cercetării Ciprian Teleman.

Acești miniștri s-au situat mult mai în umbră, față de ceilalți membri ai Cabinetului Cîțu.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: