Frața, Germania și Italia s-au alăturat Marii Britanii, aderând la Banca Asiatică de Infrastructură și Investiții (AIIB), o creație a Chinei, în dorința de a face concurență Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
Australia, unul dintre aliații cei mai apropiați ai Washingtonului, se gândește și ea să se alăture noii bănci, care are fonduri de 50 de miliarde de dolari.
„Vin vremuri când vom avem opțiuni diferite de cele ale Statelor Unite”, a declarat premierul britanic David Cameron în sprijinul deciziei țării sale de a deveni membră a AIIB. „Credem că aceasta este în interesul nostru național.”
Gestul Londrei a provocat o reacție caustică a Washingtonului. Patrick Ventrell, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite nu a făcut eforturi să-și ascundă iritarea:
„Apreciem că orice nouă instituție multilaterală trebuie să adopte standardele înalte ale Băncii Mondiale și ale băncilor regionale de dezvoltare. Pe baza mai multor discuții, avem îndoieli că AIIB va întruni aceste standarde.”
Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat însă că acest episod nu va afecta relațiile cu Statele Unite.
Instituția va avea „un rol complementar” față de alte instituții de finanțare, a declarat oficialul londonez, menită să acopere o nișă aducând fonduri suplimentare țărilor cu venituri mici din regiunea Asia - Pacific.
AIIB a fost înființată de Beijing pentru finanțarea proiectelor regionale și este văzută ca o rivală pentru Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.