Evenimentul Zilei > Social > Cei mai expuși în fața virusului au acum o măsură de precauție solidă datorită noii combinații de anticorpi
Cei mai expuși în fața virusului au acum o măsură de precauție solidă datorită noii combinații de anticorpi

Cei mai expuși în fața virusului au acum o măsură de precauție solidă datorită noii combinații de anticorpi

AstraZeneca a dezvoltat o variantă de tratament și prevenție în fața formelor severe ale bolii provocate de virusul SARS-CoV-2. Comisia de cercetare a Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a început evaluările de laborator pentru această rețetă care nu se clintește în fața niciunei mutații de până acum a virusului.

Un anticorp monoclonal este o proteină care are capacitatea de a se atașa de o structură specifică. Tixagevimab-ul și Cilgavimab-ul sunt cele două proteine care împreună se atașează de două părți diferite ale proteinei Spike a SARS-CoV-2. Astfel eficacitatea crește în încercarea anticorpilor de a împiedica virusul să mai pătrundă în celule organismului.

Pornind de la faptul că România este una dintre țările cu cel mic număr de vaccinări, această variantă de tratament reprezintă o uriașă oportunitate pentru cele mai expuse persoane. De asemenea, pacienții cu boli cronice precum leucemia, cei care urmează un tratament oncologic cu citostatice sau cei cu boli respiratorii severe pre-existente au o șansă la viață în plus odată cu noua propunere oferită de AstraZeneca. Deși nu e clar când se va autoriza acest tratament profilactic, reprezentanții EMA au anunțat că vor face tot posibilul pentru validarea cât mai rapidă a tratamentului.

Tratamentele actuale bazate pe anticorpi oferă protecție de maximum doar 2 luni, în cazul noului tratament, altfel numit AZD7442 oferă o imunitate între 9 luni șu un an. Conform unor studii făcute de compania de medicamente anglo-suedeză, riscurile de a dezvolta simptome se reduc cu 77%. Totodată într-o altă analiză a tratamentului pe pacienți confirmați pozitiv si cărora li s-a administrat serul AZD7442, au avut un răspuns la boală în primele 5 zile de la testare. Așadar s-a demonstrat că în acest interval deja nu mai puteau dezvolta o formă severă a bolii.

Până la această schemă de tratament nu exista variante sigure de tratare sau o prevenire eficace. Pentru tratarea acestei boli se foloseau în principal medicamente care au fost folosite și în pandemia de MERS din 2012 sau chiar și SARS din 2003 însă fără prea multe rezultate.

Cum decurge studiul anticorpilor monoclonali

Studiul Provent, este o cercetare pe un eșantion de 5.197 de participanți. Dintre aceștia 43% sunt persoane cu vârste de peste 60 ani. Testările au fost efectuate în 87 localități din mai multe state diferite, anume SUA, Anglia, Franța, Spania și Belgia. Participanții sunt persoane de peste 18 ani care au un răspuns imun anormal, persoane cu intoleranta la vaccin sau persoane care prezintă riscul dezvoltării unei forme severe a bolii. Pacienților le-au fost administrat intramuscular întru-un raport de 2:1 o singură doză de AZD7442 de 300 mg, și celorlalți o soluție salină (placebo) în două doze diferite. Pacienții vor fi monitorizați în continuare timp de 15 luni.

Printre diferitele metode de prevenție care se adaptează constant la situația din ce în ce mai alarmantă din România este și testarea gratuită la intrarea în centrele comerciale. Trebuie pus din ce în ce mai mult accentul pe testare fiindcă în ultima vreme spitalele sunt depășite de numărul zilnic de noi infectați. Altă problemă majoră este lipsa informării care duce la situații dramatice în care oamenii apelează mult prea târziu la ajutor și nu se mai poate face nimic pentru ei.

Acest tratament nou, împreună cu o mai bună organizare a cazurilor ar reprezenta o gură de aer în plin val 4 în care România se află la ora actuală. O intervenție din timp cu AZD7442 are potențialul de a salva mii de vieți zilnic, în situația în care de la începutul lunii până acum au fost depistate nu mai puțin de 90 mii de cazuri noi și peste 2000 de morți.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: