Cei mai excentrici scriitori

Evz.ro îţi pune la încercare memoria şi lecturile. De la cele mai malefice, zgârcite, simpatice/antipatice personaje, la cei mai tari detectivi ai literaturii si cărţile copilariei tale, evz.ro te supune la discutii si la vot. Noi îţi propunem câte un top din literatură. Completează-l cu nominalizarile tale şi poţi câştiga o carte pe zi! Tema de astăzi- cei mai excentrici scriitori. Noi începem lista cu propuneri, iar tu eşti invitat să o completezi cu alte nominalizari, comentând pe site. Poţi câştiga cartea "Memoria vegetala", oferită de editura Rao. Evz.ro iţi pune la încercare memoria si lecturile. De la cele mai malefice, zgârcite, simpatice/antipatice personaje, la cei mai tari detectivi ai literaturii si cărţile copilariei tale, evz.ro te supune la discutii si la vot.

În fiecare zi, de luni pâna vineri, te provocam cu o intrebare. Noi începem lista cu propuneri, iar tu eşti invitat să o completezi cu alte nominalizari, comentând pe site. Săptămâna aceasta, a treia de campanie, propunerile tale pot fi răsplătite cu o carte pe zi, cartea oferita de evz.ro în ziua în care ai postat comentariul.

Luni dimineaţă vor avea loc 5 trageri la sorti, câte una pentru fiecare din zilele saptamanii precedente. Dintre toate raspunsurile trimise în fiecare zi, vom extrage câte 4 (in total 20). Editorii Evz vor decide ulterior care sunt cele 5 răspunsuri care merită câte o carte. Câştigătorii vor fi publicaţi pe site luni dupa-amiază. Te rugăm sa menţionezi la postarea comentariului si o adresă de email validă, pentru a putea intra in legatură cu tine in caz că ai fost desemnat căştigător.

Care sunt cei mai excentrici scriitori din istoria literaturii?

A fost o provocare sa alegem doar trei dintre “excentricii” lumii literare si suntem constienti ca termenul are nuante si sensuri multiple. Ceea ce face ca o eventuala clasificare sa devina injusta si incompleta. Dincolo de clasamente, ramane insa un bun subiect de discutie, iar dialogul este scopul principal al acestei campanii. Propunerile noastre sunt:

J.D. Salinger – trăieşte retras şi astăzi (de 34 de ani n-a mai publicat nimic), a avut relaţii cu studente, comentate intens în presa de scandal a vremii, şi a abordat zeci de practici religioase şi medicale, în căutarea liniştii spirituale, de la Kryia Yoga la scientologie, homeopatie, acupunctură, macrobiotică, urinoterapie, supradoze de Vitamina C sau acumularea energiei primordiale „organice”

F.Scott Fitzgerald - în anii 20 -30, împreună cu soţia sa, Zelda, a format cel mai scandalos şi mai răsfăţat cuplu al lumii mondene americane; a devenit alcoolic încă din anii de colegiu

Oscar Wilde – şi-a recunoscut homosexualitatea, la jumătatea secolului al XIX-lea, pledând împreună cu un grup de tineri din înalta societate, pentru o legalizarea ei; a făcut închisoare pentru „indecenţă şi imoralitate”

Te provocam sa vii cu alte propuneri. Poti câştiga cartea „Memoria vegetala”, oferită de editura Rao.

Cartea de miercuri, 8 octombrie:

“Memoria vegetala”, Umberto Eco, editura Rao

Memoria vegetală reuneşte noile reflecţii ale lui Umberto Eco despre lumea străveche şi fascinantă a cărţilor, despre bibliofilie, despre memorie şi bucuria lecturii. Un volum elegant şi rafinat, în care Eco face un elogiu al cărţilor, al lui "biblos" şi al lui "liber", născute înaintea tiparului sub forma sulurilor de hârtie, şi a căror etimologie trimite la scoarţa de copac, la acea memorie vegetală născută mai întâi cu scriitura, apoi cu papirusurile şi hârtia de carte. Un dialog fără limite de timp, care te duce cu gândul la memorie şi ştiinţă, la emoţii şi experienţe altfel pierdute.         Cu inteligenţa, umorul şi competenţa obişnuite, autorul trece în revistă câteva opere, povesteşte anecdote, trasează un criteriu de valoare, cu alte cuvinte, ne conduce în lumea magică a bibliofiliei. Pentru că, şi o subliniază de mai multe ori, Eco nu se adresează celor care sunt deja bibliofili, ci tuturor celorlalţi, care sunt nenumăraţi şi care poate încă nici nu ştiu că sunt potenţiali iubitori de carte.

Citeşte şi:

> Câştigătorii săptămânii a 2-a de concurs

> Cei mai năpăstuiţi copii din literatură

> Cele mai bune debuturi