Evenimentul Zilei > International > Cei care călătoresc trebuie să se vaccineze cu trei doze anti-COVID-19: Certificatul verde „va evolua”
Cei care călătoresc trebuie să se vaccineze cu trei doze anti-COVID-19: Certificatul verde „va evolua”

Cei care călătoresc trebuie să se vaccineze cu trei doze anti-COVID-19: Certificatul verde „va evolua”

Cei care își doresc să călătorească „vor avea nevoie de trei doze de vaccin anti-COVID-19 dacă vor să se deplaseze în străinătate anul viitor”, dar rapelurile nu vor fi disponibile pentru persoanele sub 50 de ani decât „mult după Crăciun”.

Britanicii ar putea să fie puși în situația de a se vaccina cu trei doze anti-COVID-19 pentru a pleca în vacanță vara viitoare, dar este puțin probabil ca persoanelor sub 50 de ani să le fie administrat un rapel înainte de Crăciun. Ministrul Gillian Keegan a declarat că certificatul verde „va evolua”. O sursă anonimă din cadrul Comitetului Comun pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI) a declarat, însă, că rapelurile pentru persoanele sub 50 de ani vor fi administrate cel mai probabil „mult după Crăciun”.

Noi restricții de sărbători? Ce decid autoritățile

Membrul JCVI a declarat că, probabil, comitetul nu va extinde administrarea rapelurilor la alte grupuri de persoane până când nu se vor face progrese mai tangibile pentru cea de-a treia doză de ser imunizator. Între timp, un consilier științific al guvernului a declarat că este „foarte îngrijorat” că va sărbătorile de iarnă vor fi din nou „restricționate”.

Profesorul Peter Openshaw, membru al Grupului consultativ pentru virușii respiratorii (Nervtag) și al subgrupului SAGE CO-CIN, a declarat că numărul de cazuri și ratele de deces sunt în prezent „inacceptabile”. Numărul zilnic de spitalizări COVID-19 din Marea Britanie a depășit, vineri, 22 octombrie, pragul de 1.000 pentru prima dată în șase săptămâni.

Dar oamenii de știință de la SAGE au insistat asupra faptului că este „foarte puțin probabil” ca NHS să fie copleșit de virus în această iarnă, chiar și fără restricții. Analiza realizată de grup pentru Anglia arată că o combinație între imunitatea dobândită prin vaccinare și protecția naturală ar fi suficientă pentru a menține ratele de spitalizare sub nivelurile înregistrate în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.

„Nu am discutat încă despre asta și cred că ar fi probabil mult după Crăciun”, au declarat oamenii de știință de la SAGE. „Când te gândești la majoritatea acestor oameni și perioada în care au fost vaccinați cu schema completă, înțelegi că se află încă în intervalul de șase luni. Și ținând cont de faptul că o mulțime de oameni vor avea COVID-19, ei sunt practic triplu protejați. Există o forță de muncă foarte obosită care, să fiu sincer, este mult mai preocupată de starea pacienților care își fac controalele pentru cancer și verifică problemele toracice cât mai bine posibil, înainte de iarnă”.

Certificatul verde „va evolua”. Cetățenii ar putea să aibă nevoie de trei doze de vaccin pentru a călători

Aceștia au spus că mesajele amestecate ale guvernului sunt „foarte proaste” și că există o atitudine de tipul „fă ce spunem noi, nu ce facem noi”. Totodată, ministrul Keegan, a declarat: „Sfatul nostru în acest moment este să vă vaccinați cu două doze. Dar, bineînțeles, acest lucru va evolua pe măsură ce a treia doză va fi administrată. Ar fi nerezonabil să spunem acum, când abia am început programul.

Încercăm să avem un echilibru. Deocamdată sunt două doze. Dar, pe măsură ce conceptul de certificat verde va evolua, se va ridica problema rapelului, deoarece probabil că (n.r. doar schema completă de vaccinare cu cele două doze) nu va fi suficientă vara viitoare”.

A treia doză de vaccin a înregistrat o rată de absorbție scăzută în Marea Britanie, doar 3,7 milioane de persoane din 7,9 milioane s-au imunizat cu noul rapel.

Guvernul a negat că ar exista planuri de modificare a conceptului de certificat verde astfel încât oamenii să aibă nevoie de trei doze pentru a călători în străinătate, dar milioane de oameni ar putea fi afectați în cazul în care va avea loc o astfel de schimbare.

Număr de decese COVID-19 „inacceptabil” în Marea Britanie 

Pe de altă parte, profesorul Openshaw, de la Imperial College din Londra, a declarat pentru BBC: „Mă tem că vom avea un alt Crăciun închis dacă nu acționăm în curând. Știm că, în cazul măsurilor de sănătate publică, momentul pentru a acționa este imediat. Nu are rost să amânăm. Dacă întârzii, atunci trebuie să iei măsuri și mai stricte mai târziu. Răspunsul imediat este absolut vital dacă vrem să ținem lucrurile sub control. Cu toții ne dorim cu adevărat – cu adevărat – un Crăciun minunat în familie, în care să ne putem reîntâlni toți membrii. Dacă asta ne dorim, trebuie să punem în aplicare aceste măsuri acum pentru a reduce ratele de transmitere astfel încât să ne putem vedea unii pe alții”.

Profesorul Openshaw a declarat că este „inacceptabil să lăsăm această situație să se desfășoare în acest moment”, adăugând: „Cred că spitalele din multe părți ale țării abia fac față. Vorbind cu oamenii din prima linie, cred că nu este sustenabil să continuăm în acest ritm. Cred că este inacceptabil numărul de decese pe care îl avem în acest moment.

„Nu așteptați politica Guvernului. Luați problema în propriile mâini”

La un moment dat, săptămâna trecută, au fost 180 de decese într-o singură zi. Este pur și simplu prea mult. Se pare că ne-am obișnuit cu ideea că vom avea mulți, mulți oameni mor din cauza coronavirusului și nu este (n.r. acceptabil) acest lucru. Trebuie să încetinim transmiterea și să dublăm cu adevărat eforturile pentru ca toată lumea să fie vaccinată și să fie distribuite toate dozele pentru rapel. Apoi ne putem (n.r. relaxa) din nou.”

Profesorul Openshaw a fost întrebat ce le-ar transmite oamenilor care sunt îngrijorați de faptul că guvernul nu reintroduce măsuri restrictive. „Cred că ar trebui să ia problema în propriile mâini. Nu așteptați neapărat politica guvernului”, a răspuns profesorul, potrivit Daily Mail.