Guvernele ceh si polonez par tot mai inclinate sa tempereze viteza cu care au loc negocierile cu Statele Unite pentru amplasarea scutului american antiracheta pledand pentru „calitate” in locul „vitezei” in tratativele cu Washingtonul.
Potrivit Reuters si BBC, Cehia si Polonia, care pana acum discutau individual gazduirea elementelor scutului, au anuntat ca isi vor coordona negocierile cu SUA pe tema scutului antiracheta si ca nu considera necesar ca discutiile cu partea americana sa se faca in graba. „Vrem sa ne coordonam pasii si procedurile in cadrul negocierilor”, a declarat premierul polonez Donald Tusk in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intalnire cu omologul sau ceh, Mirek Topolanek.
La randul sau, prim-ministrul Cehiei, tara care ar urma sa gazduiasca o statie radar din sistemul antiracheta, a pledat pentru „calitatea si nu pentru viteza” tratativelor.
Tusk, care este mult mai precaut in privinta scutului decat predecesorul sau Jaroslav Kaczynski, a insistat totodata ca SUA sa ofere garantii de securitate bilaterale tarii sale, inainte de instalarea celor zece baterii de rachete antiracheta pe care Washingtonul vrea sa le desfasoare in tara sa.
Anterior, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, declarase insa ca Varsovia nu se grabeste cu scutul, pentru ca, dupa alegerile din Statele Unite, noul presedinte ar putea sa nu-si mai asume responsabilitatea acestui proiect.
Rusia s-a pronuntat insa categoric impotriva acestui proiect, afirmand ca scutul vizeaza capacitatile sale de atac, fapt care ar destabiliza echilibrul militar in Europa. Oficialii rusi, dar si unii politicieni europeni au atras atentia ca instalatiile de interceptare ce urmeaza a fi instalate in Polonia nu vor putea contracara un eventual atac asupra unor state ca Grecia, Romania sau Bulgaria, aliati NATO aflati mult mai aproape de Iran decat Polonia.