Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit în urma unui proces în care a fost implicat un ziarist elveţian că jurnaliştii pot răspunde în fața justiției dacă publică informații confidențiale din anchete penale în derulare, fără ca acest lucru să reprezinte o încălcare a dreptului la liberă exprimare.
CEDO a constatat că publicarea unor documente care făceau obiectul unei investigaţii penale secrete poate avea consecinţe juridice, deoarece se pune în pericol viața privată a tuturor persoanelor acuzate în cadrul procedurilor penale, relatează europaliberă.org.
În 2003, un jurnalist elveţian, în vârstă de 50 de ani, a publicat un articol în care dezvăluie amănunte din cercetarea penală a unui accident rutier, în care un şofer a intrat într-o mulţime, omorând trei persoane. În materialul său, jurnalistul a inclus fotografii ale scrisorilor trimise de șofer judecătorului de instrucție, arătând că şoferul nu are remuşcări.
Şoferul a fost condamnat pentru crimă cu premeditare, vătămare corporală gravă și lovituri cauzatoare de moarte precum și pentru încălcarea gravă a Codului Rutier.
Însă,jurnalistul a fost dat în judecată de către procuror pentru că a publicat documente secrete. Iniţial, el a fost condamnat la o lună de închisoare şi a pierdut profesarea meseriei de jurnalist timp de un an. În urma contestării hotărârii, pedeapsa sa a fost redusă la o amendă de aproximativ 2.667 de euro.
În hotărârea sa de marți, CEDO a apreciat că jurnalisului nu i-a fost încălcat dreptul la exprimare, precizând că publicarea unui articol poate influența modul in care se desfășoară o anchetă, dacă are loc chiar în timpul desfăsurării anchetei.