CEDO dă peste nas justiției române. Un deținut bolnav în stare terminală trebuie eliberat

De ce judecătorii români au uitat să fie oameni, iar atunci când au în fața lor, un om bolnav de cancer, în stare terminală, și cu toate astea decid ca aceștia să moară în închisoare.

Curtea Europeană a a Drepturilor Omulului a decis în cursul zilei de azi, că păstrarea unui deținut bolnav de cancer în stare terminală, este un lucru illegal, fiind considerat un tratament inuman, potrivit cartei CEDO.

Decizia CEDO vine după trei ani de la decesul unui deținut bolnav de cancer, în stare terminală, departe de familie, într-un salon al unui spital pdin Bacău, legat cu cătușele de pat. Deținutul Florin Dorneanu a fost condamnat în februarie 2013, pentru evaziune fiscală. La momentul încarcerării sale, 4 martie 2013, Dorneanu era deja bolnav de cancer, în fază de metastază. Omul a făcut cerere de întrerupere a executării pedepsei, cererea fiind admisă în prima fază de Tribunalul Bacău.Ulterior, magistrații de la Curtea de Apel Bacău au decis să admită contestația procurorilor, și stabilit ca Florin Dorneanu să rămână încarcerat.

După ce a fost închis, Dorneanu nu a mai beneficiat de tratamentul adecvat, de chimioterapie. Cu toate că expertiza medicală. dispusă de judecătorul de la Tribunalul Bacău. arată că supraviețuirea lui Dorneanu depinde de calitatea îngrijirilor, cu toate astea, deciziile judecătorești au întârziat foarte mult. Tribunalul Bacău s-a pronunțat în data de 25 iunie 2013, în timp ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat după alte patru zile. Dorneanu a murit în ajunul Crăciunului, mai exact în data de 24 decembrie 2013.

CEDO: tratament inuman

În perioada de aproape un an, cât a stat în spatele gratiilor, Florin Dorneanu a fost transferat de 27 de ori între penitenciare și de șapte ori a fost internat, la șapte spitale penitenciare, toate aflate la distanțe mari.

După ce a judecat cazul, CEDO a constatată că boala lui Florin Dorneanu avansat ajungând la un prag în care nu mai putea fi tratată. ”Autorităţile naţionale având obligaţia de a a se apleca şi asupra unor considerente umanitare. Curtea consideră că, având în vedere boala reclamantului şi faptele pe care le-a comis, riscul de recidivă era minim. Curtea a constatat şi faptul că judecătorii nu au fost foarte interesaţi de modalităţile concrete în care reclamantului i se administrează tratamentul medical. Curtea consideră că instanţa naţională s-a aplecat mai mult asupra considerentelor de procedură decât asupra celor umanitare şi l-au împiedicat pe dl. Dorneanu să îşi trăiască ultimele zile în demnitate”.

Judecătorii de la CEDO au mai stabilit că boala lui Dorneanu l-ar fi împiedicat pe acesta să comită alte infracțiuni.