Directorul Evenimentului zilei, Dan Andronic, a prezentat duminică seară, la Realitatea TV, documente-cheie despre acţiunile Securităţii în evenimetele derulate în decembrie 1989. De asemenea au fost făcute și devăluiri despre un nume greu aflat pe lista lista „Brigadierilor Securităţii”.
„În primul rând aș vrea să explic de ce nu cred că vorbim de o Revoluție. O Revoluție presupune o schimbare de mentalitate. Putem lua ca exemplu Revoluția Franceză, sau pe cea Bolșevică. În România, nu a existat acea schimbare de mentalitate. După 30 de ani, lucrurile capătă o altă înțelegere. Soarta lui Ceușescu fusese decisă. Există dovezi. Mihai Gorbaciov era influențat de MI6, de agenți profeșioniști. Lucrurile astea s-au concretizat pentru Ceușescu după întâlnirea de la Malta. În informațiile ulteroare se vorbea despe înlăturarea lui ceaușescu. Știa că o să fie înlăturat. Toate astea au făcut parte dintr-un plan în care Securitatea și Ceaușescu nu mai făceau față. Consultând mai multe surse, am aflat că în oct., a avut o întâlnire lărgită a Conducerii Dep. De Securitate. Generalul Iulian Vlad declara că România este în pericol în ceea ce privește Securitatea. La final, Gen. Iulian Vlad, a dat și niște indicații despre ceea ce trebuie să se facă. Mesajul a fost transmis către Brașov, Iași și București, unde a fost transmis același mesaj.
Există acțiuni concertate ale Serviciilor secrete Maghiare, Sârbești, Rusesc, toată lumea conlucra cu un singur scop. Am dubii și în ceea ce privește arestarea lui Răceanu. Să chemi un agent în locuința oficală a atașatului… revolta de la Brașv, din 1987, a fost cauzată în primul rând de factori social. Apare un ordin, care nu a fost semnat sau pus în aplicare, în care încerca să se dea Securității și aceste atribuții. Cazul Brașov a fost un act de prostie. Ceașescu intrase într-o fază în care ignora realitatea. Dacă analizezi cu atenție evimentele, se văd lucrurile pe care nu aveai cum să le vezi sau să le înțelegi la momentul repectiv. În anii 70, Ceaușescu avea valoare strategică.
Exstă două Românii: o românie care până în anii 80 era „copilul teribil”, Ceaușescu nu a mai știut să se adapteze politicilor. Ceaușescu nu este un tâmpit. Pierde pentru că participa la un joc în care nu mai avea cum să câștige. El a crezut, până în ultimul moment, că românii erau de partea lui, dar erau români pe care nu îi mai vedea. A crezut că mai are omanei care îi sunt fideli. El credea că mai are oameni care sunt de partea lui. El merge ape idea că mai poate întoarce mulțimea din fața lui.