Ce vroia la schimb Ceaușescu. Discuția a rămas secretă pentru partenerii din Tratatul de la Varșovia

Ce vroia la schimb Ceaușescu. Discuția a rămas secretă pentru partenerii din Tratatul de la Varșovia

Pe 31 ianuarie 1967, Nicolae Ceaușescu i-a confirmat ambasadorului SUA la București că ar accepta rolul de mediator între americani și Vietnam. Discuția a avut loc înainte de deja cunoscutele întâlniri româno-americane de la sfârșitul anilor ’60.

Stenograma discuției din ianuarie 1967 figurează în arhiva Comitetului Executiv al Comitetului Central al PCR, dar și  americanii de la Institutul Wilson o citează în istoria recent desecretizată a conflictului din Vietnam. În redare, am păstrat ortografia și modul de adresare al stenografei care a transcris convorbirea. Mai trebuie spus că e simplă coincidență, nu neapărat nefericită, că acest material apare astăzi, când politica noastră externă a fost supusă la grele încercări

Stenograma discuției din 31 ianuarie 1967 dintre Nicolae Ceaușescu, care abia preluase puterea după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, și Richard Davis, ambasadorul în România al președintelui american Lyndon Johnson, este importantă, discuția având loc înaintea vizitei lui Ioan Gheorghe Maurer la Washington, în iunie 1967, moment considerat până acum ca fiind primul demers public prin care România își manifesta relativa independență față de URSS. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, trebuie spus că audiența pe care Ceaușescu i-a acordat-o lui Davis venea după ce, pe 22 octombrie 1966, ministrul de Externe Corneliu Mănescu îi transmisese ambasadorului american la ONU, Arthur Goldberg, disponibilitatea României de a media discuții între Washington și Hanoi. Evident, disputa era legată de războiul din Vietnam.

Discuția din ianuarie 1967, era prima confirmare directă pe care o primeau americanii direct de la Nicolae Ceaușescu privind faptul că mesajele transmise de diplomații români aveau girul său.

Citește primele trei episoade:

CEAUȘESCU, RACOLAT de AMERICANI! Un RĂZBOI în care SUA au AVUT NEVOIE de AJUTORUL României

Ceaușescu vs SUA. Stenograme INCENDIARE: „Republica Democrată Vietnam ar dori ca să aibă cît mai puțini intermediari. Întotdeauna intermediarii mai încurcă lucrurile”

Ceaușescu: „La nimeni nu am găsit, drept să vă spun, o înțelegere față de politica S.U.A.”

În ultima parte a discuției, Ceaușescu lasă să se întrevadă ce și-ar dori de la americani pentru demararea discuțiilor cu vietnamezii. Ambasadorul spune însă clar că vor apărea piedici în Congres.

„Nu avem încă relații diplomatice cu R.F.G., dar probabil că zilele acestea vom rezolva”

Dl. Richard H. Davis:

Vă mulțumesc pentru considerentele pe care le-ați expus, domnule secretar general.

Tov. Nicolae Ceaușescu:

V-ați referit la început la politica României. Aveți perfectă dreptate că România este preocupată de a duce o politică de întărire a dezvoltării sale economice și de asigurare a independenței și suveranității țării și a poporului. De la aceste principii plecăm în relațiile cu toate țările. Considerăm că, în condițiile de astăzi din lume, aceasta corespunde intereselor generale ale securității și păcii.

Noi avem părerea că încă mult timp, în lume, națiunile și statele naționale vor avea un rol important de jucat și viața dovedește de altfel acest lucru. De aceea considerăm că în toată această perioadă relațiile internaționale trebuie să se bazeze pe încredere între națiuni, între statele naționale, pe respectul independenței și suveranității fiecăruia și pe neamestec, sub nici o formă, în treburile interne ale altor state.

De aceea, noi dezvoltăm, după cum cunoașteți, relațiile cu toate țările, indiferent de orînduirea socială. În Europa nu avem încă relații diplomatice cu R.F.G., dar probabil că zilele acestea vom rezolva și această problemă, în sensul stabilirii acestor relații. Noi considerăm că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai bune în Europa. Aș vrea să spun cîteva cuvinte despre relațiile noastre cu Statele Unite ale Americii. În general, s-ar putea spune că ele sînt normale; avem relații economice, avem relații diplomatice, în ultimul timp s-au lărgit schimburile de delegații în diferite de activitate, dar chiar așa de normale nu sînt, mai cu seamă în ce privește relațiile economice. Nu cunosc cifre, însă, în orice caz, volumul acestor schimburi se ridică la sute de milioane de dolari. Și cu Franța, și cu Italia, și cu Japonia în ultimul timp, aceste relații se dezvoltă bine.

Eu nu înțeleg bine, de ce tocmai cu Statele Unite ale Americii lucrurile merg mai greu. Nici în trecut n-am avut direct probleme între țările noastre și, după cîte știu, nu avem nici acum. Nu știu, poate au Statele Unite ale Americii anumite lucruri, pe care noi încă nu le cunoaștem.

Sigur că, așa cum arătat mai înainte, existența războiului din Vietnam constituie o anumită piedică, însă s-ar putea ca relațiile economice să se dezvolte ceva mai mult între țările noastre, pentru că, pînă la urmă, relațiile dintre state, dintre popoare se materializează în diferite domenii de activitate”.

 

„Poziția noastră față de trupele străine”

„Eu vreau să fiu bine înțeles. Sigur, noi dorim să dezvoltăm aceste relații, în măsura în care această dorință există și din partea S.U.A. Ce nu putem cumpăra din S.U.A., cumpărăm din Europa, din Japonia; în orice caz, nu rămînem în urmă sau nu stăm pe loc din cauză că nu putem procura anumite lucruri din S.U.A. și nici nu așteptăm pînă cînd vor dori S.U.A. să dezvolte aceste relații. Sigur, cînd se vor coace condițiile, cum se spune acum, se va putea să dezvoltăm atunci aceste relații. Noi înțelegem, dacă oamenii de afaceri, guvernul S.U.A. nu consideră utile aceste relații sau doresc ca ele să fie menținute la un anumit nivel, nu privim aceasta cu nici un fel de resentiment. Așa că, din acest punct de vedere, nu este nici o piedică în dezvoltarea relațiilor dintre România și S.U.A.

În ce privește problemele din Europa, dv. cunoașteți părerea noastră. Noi avem păreri ceva mai revoluționare în privința Europei, în sensul că dorim ca țările europene să-și realizeze relațiile dintre ele în mod independent, fără vreun amestec din afară. De aici și poziția noastră față de blocurile militare, față de trupele străine. Nu înseamnă că noi considerăm că statele europene nu trebuie să păstreze și să dezvolte relațiile cu S.U.A. sau cu alte țări neeuropene. Dar ele pot fi relații foarte bune și chiar mai bune decît astăzi, cînd nu se vor mai bizui pe blocurile militare sau pe anumite trupe și baze militare. Știți, la noi se spune așa: este bine cînd îți vine în vizită un prieten, dar dacă uită să mai plece, atunci prietenia se cam strică. Cred că înțelegeți la ce mă refer.

 

Ceaușescu: Noi ne-am pronunțat și ne pronunțăm pentru desfi ințarea blocurilor militare - și NATO și Pactul de la Varșovia

 

Dl. Richard H. Davis:

Înțeleg. Tov. Nicolae Ceaușescu: Și, plecarea trupelor americane sau ale altor țări din Europa nu va răci prietenia dintre aceste țări și S.U.A. Dimpotrivă, aceasta va întări relațiile de prietenie. Sigur, este o problemă care aparține viitorului, dar și ea trebuie să-și găsească o rezolvare, deoarece, cu cît se prelungește existența blocurilor militare, cu atît se creează relații care pot să pericliteze pacea. De aceea, noi ne-am pronunțat și ne pronunțăm pentru desființarea blocurilor militare - și NATO și Pactul de la Varșovia. Această poziție nu este îndreptată împotriva nimănui și este, după părerea noastră, o cerință a situației internaționale de astăzi, a cărei realizare va ajuta la dezvoltarea relațiilor mai bune între popoare și la cauza păcii generale.

Aceste cîteva considerații am dorit să le expun domnului ambasador.

Dl. Richard H. Davis:

Vă mulțumesc foarte mult. Desigur, președintele nostru este de acord cu ceea ce ați exprimat dv., domnule secretar general, cu privire la necesitatea extinderii contactelor și schimburile noastre economice, științifice, tehnice, culturale.

Înțelegem poziția adoptată de dv. față de blocurile militare, alianțele militare și bazele militare. Pe de altă parte, această este o problemă care privește bazele securității europene, asigurarea condițiilor în care atît Vestul cît și Estul să se simtă în securitate, iar pentru aceasta trebuie să se creeze o bază de înțelegere și încredere reciprocă. Desigur, în strînsă legătură cu aceste lucruri este problema Germaniei și a reunificării sale.

Pentru a fi sincer cu dv., știrile pe care le primesc de la Washington nu sînt prea optimiste, în ce privește faptul dacă Congresul va întreprinde măsuri favorabile în cadrul actualei sesiuni. Am vorbit cu delegația Congresului S.U.A. care a fost recent aici. Am făcut tot ce mi-a stat în putință să-i conving, însă nu sînt sigur că am fost suficient de elocvent. Sîntem pe cale să începem tratativele cu guvernul român în ce privește reînoirea acordului nostru de schimburi culturale. Noi dorim să continuăm și să dezvoltăm aceste contacte și relații în toate domeniile.

Am luat, de asemenea, notă de faptul că guvernul român a hotărât să trimită în S.U.A. trei grupuri de specialiști, cuprinzînd personalități, atît din guvern, cît și din organizațiile economice, și am recomandat la Washington, la nivel înalt, să se ia măsuri în vederea asigurării succesului acestor vizite, astfel încît vizitatorii să aibă posibilitatea să ia legătura cu persoane competente și să vadă tot ce doresc.

Deci, încercăm să întreprindem acțiuni, în măsura în care este posibil, pentru dezvoltarea relațiilor în domeniile în care există posibilități – economic, cultural – pe care leați menționat și dv., domnule secretar general.

Tov. Nicolae Ceaușescu:

Noi apreciem contribuția și efortul pe care îl face domnul ambasador și, de altfel, cunoaștem acest lucru.

Vedeți , este greu ca anumite lucruri să fie înțelese chiar în S.U.A., dar se vor găsi până la urmă posibilități și se vor înțelege lucrurile. În general, eu sînt optimist în toate direcțiile și cred că și în ce privește relațiile cu S.U.A sînt perspective și se va ajunge la aceasta.

Dl. Richard H. Davis:

V-am răpit deja atît de mult timp. Apreciez foarte mult posibilitatea de a fi avut această convorbire foarte cuprinzătoare asupra problemelor dintre cele două națiuni. Permiteți-mi însă să menționez un singur lucru.

 Guvernul meu nu are intenția să publice ceva despre venirea mea la dv., însă, în cazul în care ar deveni cunoscută, aș vrea să vă spun, domnule secretar general, ce intenționez să spun colegilor mei de aici și să vă întreb dacă lucrul acesta vi se pare potrivit. Aș intenționa să spun colegilor mei că am cerut să-l văd pe secretarul general, după ce am petrecut un an aici, pentru a face o trecere în revistă a relațiilor noastre generale și pentru a vorbi despre diferite probleme internaționale, inclusiv problema Vietnamului. Acesta este tot ce voi spune.

Tov. Nicolae Ceaușescu:

Eu sunt de acord să nu o facem publică.