Ceaţă totală în cazul morţii misterioase de pe aeroportul din Istanbul. Autorităţile turce o ţin pe a lor: jurnalista s-a omorât pentru că a pierdut avionul | VIDEO

Ceaţă totală în cazul morţii misterioase de pe aeroportul din Istanbul. Autorităţile turce o ţin pe a lor: jurnalista s-a omorât pentru că a pierdut avionul | VIDEO

Sora jurnalistei şi cercetătoarei britanice Jacqueline Sutton, găsită spânzurată în cabina unei toalete de pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, s-a deplasat în Turcia pentru a se întâlni cu autorităţile locale şi cele britanice. Deocamdată, versiunea oficială a turcilor a rămas neschimbată: jurnalista care venea de la Londra a ratat îmbarcarea spre Arbil, Irak, şi s-a enervat când a aflat că va fi nevoită să-şi cumpere un nou bilet de zbor.

Trei ore mai târziu era găsită fără suflare de trei cetăţeni ruşi. MAE britanic a confirmat sec moartea jurnalistei în vârstă de 50 de ani, fără comentarii suplimentare.

Presa turcă a relatat că Sutton s-ar fi spânzurat cu şireturile încălţărilor sale, versiune vehement contestată de rudele şi prietenii săi. “Circumstanţele morţii sale nu sunt clare, iar noi încercăm să restabilim faptele”, a declarat imediat angajatorul său, Institutului de Raportare a Situaţiilor pentru Război şi Pace (Institut for War and Peace Reporting, IWPR). Directorul executiv al IWPR, Anthony Bordin, a cerut o anchetă “deschisă şi transparent”, subliniind că este dificil de acceptat teza sinuciderii. Referitor la versiunea vehiculată de presă turcă privind “şireturile”, el a spus că “nu este sigur că ea purta încălţări cu şireturi”.

“Teoria potrivit căreia ea s-ar fi sinucis din cauza unui avion pierdut nu este credibilă”, a declarat pentru France 24 vechea sa prietenă şi colegă de la Australian National University, Susan Hutchinson. Jane Pearce, directoarea Programului Alimentar Mondial al SUA (PAM) în Irak, este la fel de sceptică: “Deplâng moartea prietenei şi colegei mele Jacky Sutton. Nu cred în ceea ce relatează presa turcă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalişti, lucrători umanitari, responsabili ai programelor de dezvoltare, toţi cei care o cunoşteau sunt de acord că sinuciderea sa este improbabilă. Jurnalistul irakian Mazin Elias, care a lucrat cu ea, spune că este imposibil ca ea să se fi sinucis. “Scopul ei era să amelioreze viaţa altora. Şi să se sinucidă ? Este complet nebunesc”, a reacţionat Mazin Elias. “Nu vorbim despre o fată oarecare. Era o femeie în toată firea, o femeie cu responsabilităţi. Pentru mine, Jacky a fost ucisă”, a conchis acesta.

Jacqueline Sutton a lucrat ca jurnalist pentru BBC World Service şi Radio Vatican între anii 1998 şi 2000, efectuând de asemenea misiuni pentru ONU în numeroase ţări, precum în Afganistan, Iran, Ghana şi Irak, potrivit Institutului de Raportare a Situaţiilor pentru Război şi Pace (Institute for War and Peace Reporting, IWPR). Divorţată şi fără copii, Sutton, care vorbea cinci limbi, pare să fi trăit mai multe vieţi, uneori paralel. Recent, ea fusese numită şefă a biroului irakian al IWPR, care susţine jurnaliştii ce activează în ţări din zone de război.

Într-un comunicat, IWPR afirmă că încearcă să afle mai multe despre circumstanţele neclare ale morţii sale. “Ea era extrem de sclipitoare, de înaltă competenţă şi se putea descurca în medii dificile. Şi era iubită de toţi. Suntem total în stare de şoc. Jacky revenea în Irak plină de proiecte, în special pentru combaterea extremismului violent care ameninţă ţara de care se ataşase atât de mult. A fost una dintre cele mai bune specialiste ale noastre în programe de dezvoltare privind Irakul şi şi-a dedicat aproape zece ani din viaţă pentru a ajuta această ţară”, a mai indicat IWPR.

Jacky Sutton cunoştea riscurile meseriei sale. Predecesorul lui Sutton în Irak, Ammar al-Shahbander, fusese ucis într-un atac cu bombă, atribuit Statului Islamic, cu doar cinci luni în urmă, aminteşte IWPR. Ea se deplasase la Londra tocmai pentru a participa alături de familia acestuia la o ceremonie religioasă care îl comemora săptămâna trecută. Sutton lucra la un studiu asupra dezvoltării internaţionale pentru Centrul de studii arabe şi islamice de pe lângă Australian National University. “Când şi-a reluat munca, noi ştiam că este o activitate primejdioasă într-o ţară periculoasă”, comentează prietena sa Hutchinson în The Guardian. În iunie, Jacky Sutton abordase în treacăt acest subiect cu fondatoarea revistei Her Camberra, Amanda Withley. Ea explicase că şi-a schimbat locuinţa la Arbil din teamă că cineva s-ar fi introdus acolo pentru a o ucide.

Preşedintele parlamentului irakian, Salim al-Juburi, a cerut la rândul său autorităţilor turce să “clarifice pe deplin circumstanţele acestui incident”, potrivit unui comunicat. "A murit în circumstanţe misterioase pe un aeroport turc în drum spre Irak, unde urma să meargă pentru a ajuta ţara noastră", a adăugat el în declaraţie.

Imagini ale camerelor de supraveghere, care o arătau pe Sutton sosind în aeroportul din Istanbul, circulau marţi pe reţelele de socializare. În această înregistrare de câteva secunde, ea poate fi văzută trecând prin controlul de securitate cu două genţi. Apoi, mergând pe aleile aeroportului. Este îmbrăcată într-un mantou mov, poartă blugi şi pantofi de baschet albi. În alte imagini, poate fi văzută purtând ceea ce pare a fi o sacoşă cu cumpărături. Ea urma să se ducă la Arbil pentru a-şi continua, între altele, studiul despre femeile jurnaliste în Irak.