Ceasul inimii se poate da peste cap

Tulburarile de ritm cardiac apar in special din cauza oboselii, consumului exagerat de tutun, cafea ori  al pilulelor de slabit.

Consumul excesiv de cafea, tutun, alcool, lipsa de somn, stresul si utilizarea pe termen lung a suplimentelor de slabit, decongestionantelor nazale ori a drogurilor (cocaina, ecstasy) pot da peste cap „ceasul inimii”.

Aceasta incepe sa bata fie prea repede, fie prea incet sau  chiar sa sara cate o bataie. Pacientii simt asta sub forma unor palpitatii, stari de ameteala, oboseala, dureri in piept. Medicii le numesc tulburari ale ritmului cardiac inimii (aritmii) si spun ca sunt afectiuni care au legatura cu stilul de viata, asemenea celorlalte boli cardiace.

Am aflat cum se previn aceste tulburari ale ritmului cardiac de la doi dintre cei mai buni specialisti in domeniul ritmologiei, spaniolul Antoni Bayes de Luna si romanul Dan Andrei Gheorghe, prezenti la simpozionul international „Heart Rhythm Update”, care a avut loc luna aceasta la Bucuresti.

Verificati-va permanent greutatea

Principalele sfaturi pe care vi le dau medicii ar fi sa nu fumati, sa faceti miscare, sa va verificati permanent greutatea, sa incercati sa va controlati stresul si sa va orientati catre o dieta mediteraneeana.

Aceasta presupune sa consumati multe fructe, legume, seminte si peste, putina carne rosie ori mancare procesata si o cantitate relativ mare de grasimi provenind din uleiul de masline si nuci.

Preventia trebuie sa inceapa inca din copilarie, de aceea, atrag atentia medicii cardiologi, un rol important in deprinderea obiceiurilor alimentare sanatoase il joaca parintii si  bunicii.

„Eu am inceput deja sa-mi invat nepotii cum sa se hraneasca. La micul dejun, de exemplu, le-am sugerat ca este de preferat sa manance alimentele cu paine in loc sa se indoape cu prajituri pline de zahar si grasimi nesaturate”, exemplifica medicul Antoni Bayes de Luna, profesor la Universitatea Autonoma din Barcelona (Spania).

Pe langa o dieta bogata in fructe si legume, medicul cardiolog le recomanda celor fara contraindicatii si consumul de vin: „Dar sa fie cu moderatie, adica mai putin de un sfert de litru de vin pe saptamana, iar femeile sa consume mai putin decat barbatii, deoarece metabolizeaza mai greu alcoolul”, sfatuieste doctorul Bayes.

Profesorul Dan Andrei Gheorghe  le sugereaza, in schimb, parintilor sa le dezvolte copiilor apetitul pentru miscare: „Din nefericire, la noi nu exista o cultura pentru practicarea sporturilor, asa cum se intampla in alte tari. Ba, mai mult, incepe sa creasca ingrijorator consumul de fast-food”.

Medicul spune ca, in Romania, situatia privind bolile inimii nu este optimista si ca are loc inclusiv o crestere a numarului de pacienti aritmici. „Sistemul medical este sarac, iar oamenii nu fac controale de rutina. In plus, fumatul a devenit un obicei extrem de raspandit in randul adolescentilor. In prezent, 35a dintre romani fumeaza”.

Cea mai periculoasa complicatie a aritmiilor este oprirea brusca a inimii (moartea subita). „Este un fenomen care apare in special in randul varstnicilor, dar, daca  li se intampla tinerilor, moartea este una deosebit de violenta”, atrage atentia cardiologul roman.

Electrocardiograma, o investigatie de baza Cand ritmul inimii o ia razna, principalele probleme care apar sunt palpitatiile, angoasa, oboseala, suflul greu, durerile in piept. In acest caz, sunt necesare consultul clinic si investigatiile, precum electrocardiograma (EKG-ul), ecocardiografia si rezonanta magnetica.

Electrocardiograma poate fi de mai multe tipuri: de repaus (inregistreaza bataile inimii in timp ce pacientul sta asezat pe un pat), de efort (pacientul pedaleaza pe bicicleta, in timp ce este conectat la aparatul de inregistrare), monitorizare EKG 24 de ore - Holter (pacientul desfasoara activitatile sale zilnice, avand mereu pe piept un mic aparat portabil care inregistreaza activitatea electrica a inimii).

REFERINTE

Antoni Bayes de Luna

> profesor de cardiologie la Universitatea Autonoma din Barcelona > presedintele Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara (ISCP) Dan Andrei Gheorghe

> profesor de medicina interna si cardiologie la Facultatea de Medicina „Carol Davila”, Bucuresti > seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul Colentina din Bucuresti