Spiritele s-au încins la maxim în PSD. Doi dintre cei mai importanți social democrați, aflați în tabere diferite, s-au luat la ceartă, în direct la TV.
Este vorba de Mihai Chirică, primarul din Iași care îl susține pe Sorin Grindeanu, și purtătorul de cuvânt al partidului, Adrian Dobre, de partea lui Liviu Dragnea. Vă redăm discuția celor doi care a avut loc, duminică dimineață, la Antena 3.
Adrian Dobre: Domnul Dragnea e bun când vă pune în funcţie, când vă dă jos, nu mai e bun.
Mihai Chirică: Nu e vorba de funcţie.
Adrian Dobre: Înjuraţi partidul la TV. Daţi-vă demisia din partid şi luaţi-vă de mână cu Grindeanu şi candidaţi la Iaşi să vedeţi dacă mai ieşiţi. E o discuţie de partid. PSD. e un partid de lider. De ce nu aţi avut aceste păreri tranşante până acum?
Mihai Chirică: Habar nu aveţi care e situaţia la Iaşi. Vorbiţi injurios la adresa partidului.
Adrian Dobre: Chirică e în opoziţie faţă de partidul care l-a propulsat în funcţia de primar. Dacă nu era la PSD, nici nu ştiaţi cum îl cheamă.
Mihai Chirică: Eu nu am avut niciun avantaj din partea PSD. Oamenii trăiesc bine datorită muncii mele de primar.
Războiul din PSD va avea, duminică, prima mare bătălie, după ce liderul senatorilor, Mihai Fifor, a anunțat vineri seara convocarea Parlamentului pentru citirea moțiunii contra guvernului condus de Sorin Grindeanu.
Războiul început prin câteva declarații ale liderului PSD Liviu Dragnea, prin care își exprima nemulțumirea față de activitatea premierului Sorin Grindeanu, și intrat în faza acută prin retragerea sprijinului politic pentru prim-ministru, se mută, duminică, din forurile de partid în instituțiile statului. Și, dacă la nivel de guvern tabăra Grindeanu-Ponta pare să fi câștigat, prin aducerea celui din urmă la Secretariatul General al Guvernului și demiterea miniștrilor Dezvoltării și Internelor, la nivelul Legislativului lucrurile sunt departe de a fi clare.
Parlamentarii PSD şi ALDE sunt convocaţi, duminică după-amiază, pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Este nevoie de 116 semnături pentru depunerea moţiunii, întrucât, conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru. Potrivit site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în otal 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare, scrie Agerpres. De cealaltă parte - partidele din afara arcului guvernamental - este PNL, cu 98 de parlamentari, USR, cu 43 de aleși, UDMR cu 30, PMP cu 26, iar minorităţile au 17 deputați. În plus, există 3 parlamentari neafiliaţi.
PNL va BOICOTA ședința convocată de PSD pentru citirea moțiunii anti-Grindeanu