Finanţele speră că impozitul forfetar va susţine vistieria statului. În replică, patronii spun că firmele falimentare nu aduc bani la buget.
Mai mulţi bani la buget şi mai puţină evaziune fiscală versus un val de falimente şi zeci de mii de şomeri. Statul şi privaţii dau o luptă a argumentelor pro şi contra noului impozit forfetar gândit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi care ar putea fi introdus chiar începând cu luna în curs.
Potrivit mediului de afaceri, avantajele pe care se bazează autorităţile nu se vor materializa niciodată, deoarece „practic, colectările la bugetul de stat se vor diminua, din cauza falimentelor, iar mulţi angajaţi vor ajunge în şomaj şi vor pune o presiune în plus pe bugetul de stat”, ne-a declarat Corneliu Tănase, preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor din regiunea Bucureşti-Ilfov. În opinia sa, politica fiscală este aplicată prost în România, în condiţiile în care alte state din UE decid, pe timp de criză, reducerea impozitării. Impozitul forfetar, impus de FMI „A fost un circ acolo, a fost ca la târg” – descrie Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), modul cum s-au desfăşurat, timp de circa patru ore, dezbaterile dintre partenerii sociali în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES). Luni, proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, care conţine şi modificările fiscale, a fost discutat pentru prima dată de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor cu sindicatele şi patronatele.
Patronii cer aplicarea diferenţiată a impozitului forfetar, în funcţie de volumul afacerilor.
Astfel, angajamentul luat de autorităţi după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) de a nu majora taxele se dovedeşte o minciună. Potrivit lui Pârvu, secretarul de stat în MEF Graţiela Iordache, a afirmat că noua grilă de fiscalizare a fost impusă de FMI, iar autorităţile române şi-au luat angajamentul să o aplice.
O NOUĂ VARIANTĂ
Propunerile patronatelor pentru impozitul forfetar
Drepturile de autor nu vor fi atinse
Propunerea liderului „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, de a elimina drepturile de autor a stârnit dezbateri aprinse. El a declarat, luni, după şedinţa CES, că reprezentanţii Ministerului de Finanţe au fost de acord cu această modificare.
În replică, patronatele spun că nu susţin această iniţiativă. „Niciun patronat nu este de acord cu eliminarea drepturilor de autor. Cum putem să fim de acord cu eliminarea lor când ne îndreptăm spre o economie a cunoaşterii?”, a susţinut, ieri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor. Blocul Naţional Sindical a cerut chiar Finanţelor să respingă propunerea lui Hossu, cu care nu sunt de acord. La rândul său, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de radio, că Guvernul nu are în vedere modificarea reglementărilor privind drepturile de autor.
REACŢIE Finanţele pregătesc dezastrul auto
Modificările fiscale în urma cărora firmele nu vor mai putea deduce TVA la cumpărarea maşinilor şi a benzinei va produce un dezastru în sectorul auto, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
Mai mult, ei spun, într-un comunicat, că aceste propuneri ar putea scoate de pe piaţă firmele de leasing. Ei se aşteaptă ca achiziţia de maşini noi să scadă din acest motiv. În cadrul discuţiilor din CES, patronatele, sindicatele şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe au ajuns la un „pseudoconsens”.
Astfel, potrivit lui Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, ar urma ca noua prevedere să nu se aplice pentru maşini care costă sub 30.000 de euro. De asemenea, TVA va fi deductibilă în limita de 370 de litri de combustibil pe fiecare maşină pe lună.