Cearta începe la masă

Şapte din zece femei au frustrări din cauza compromisurilor făcute în bucătărie.

Psihosociologii Freyd Jennifer şi Anne De-Prince, de la Universitatea Santa Cruz, din California, au ajuns la concluzia că proba de afinitate dintre cei doi soţi nu se dă în dormitor, ci la masă.

Studiul realizat cu ajutorul a 963 de doamne căsătorite, cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, arată creşterea frecvenţei certurilor şi a disputelor în timpul meselor.

Pentru şapte din zece femei, acest moment este unul în care ele fac cele mai multe compromisuri, iar frustrările sunt foarte mari. „Tu eşti de vină!“. „Frustrarea soţiilor nu vine neapărat din renunţarea la regimul obişnuit alimentar. Este un cerc vicios. Renunţarea duce de obicei la îngrăşare. Soţiile încep să dea vina pe soţ pentru că s-au îngrăşat, de unde şi certurile“, afirmă Freyd Jennifer, coordonatoarea studiului.

Motivele de ceartă cred că le bănuim cu toţii: mâncarea nu este suficient de sărată sau este prea sărată, femeile gătesc în general mâncarea pe care o mănâncă soţii şi copiii, nu şi ele, ora de servit masa, spălatul vaselor.

Pentru 28% dintre femei, căsnicia semnifică renunţarea totală la mâncărurile favorite, 24% îşi schimbă stilul alimentar după partener, iar 13% dintre femei gătesc mâncărurile favorite ale soacrei, acesta fiind motiv de ceartă cu soţul. SOLUŢII

Comunicare şi împărţirea sarcinilor Psihologii spun că o comunicare mai bună ar rezolva problema. Împărţirea sarcinilor pentru pregătirea mesei ar fi soluţia ideală. „Dacă unul dintre parteneri renunţă la prea multe tabieturi înseamnă că relaţia de cuplu nu este compatibilă. Este normal ca fiecare dintre soţi să renunţe la ceva în favoarea celuilalt. Dar această ajustare nu trebuie să depăşească mai mult de o treime. Şi soţul ar trebui să depună un efort pentru a-şi susţine soţia într-ale bucătăriei“, e de părere psihologul Ovidiu Brazdău.