Ceaiurile si apa plata te salveaza de Revelion

Dupa o indigestie alimentara, beti ceaiuri neindulcite si multa apa plata. Daca ati cazut pe gheata, evitati sa va masati piciorul.

Nu mai mancati nimic timp de minimum opt ore in cazul in care v-au picat greu maioneza, sarmalele sau piftia. Daca o persoana sanatoasa se poate trata singura acasa, un bolnav de diabet sau cu insuficienta cardiaca trebuie sa se prezinte la spital la primele semne de greata si disconfort, sugereaza medicii. Toate Camerele de garda ale spitalelor de urgenta din Capitala si ale celor judetene au program permanent in aceste zile.

Tineti post negru cateva ore

Abtinerea de la mancare timp de 8-12 ore este cel mai bun tratament daca ati mancat prea mult si varsati, daca aveti arsuri in capul pieptului si o senzatie de greata. In plus, specialistii va sfatuiesc sa va hidratati cu ceaiuri neindulcite sau apa plata.

„Se pot administra si medicamente care pot fi cumparate direct de la farmacie, fara reteta, cum ar fi antidiareice, antivomitive si antisecretorii”, va sugereaza Alina Popescu, medic specialist gastroenterolog, la Spitalul Elias din Capitala.

Daca simptomele nu dispar dupa 2-3 ore de la prima pastila, medicul va sfatuieste sa va duceti la spital. Ar fi cazul sa va prezentati la doctor si daca aveti urmatoarele simptome: varsaturi cu sange, stare febrila persistenta, dureri intense in etajul abdominal superior.

„Daca aveti si alte probleme de sanatate, varsaturile sau senzatia de greata sunt semne de alarma care trebuie sa va trimita imediat la doctor”, este de parere Eduard Adamescu, medic nutritionist si diabetolog la Spitalul clinic „Nicolae Malaxa”, din Bucuresti.

Compresele cu gheata nu se pun direct pe piele

Daca ati alunecat pe gheata si va doare glezna, medicii va sfatuiesc sa stati culcat, cu piciorul mai sus decat capul. „Masajul este strict interzis, pentru ca agresam zona si asa agresata”, spune Ahmad Dia, medic ortoped la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Puteti sa aplicati un unguent antiinflamator, fara a masa. Este de folos si o compresa cu gheata, acoperita intr-un prosop. „Nu se pune compresa direct pe piele, pentru ca se face vasocontrictie (n.r. - ingustarea vaselor de sange) puternica si zona sufera si mai mult”, mai spune doctorul ortoped.

Daca umflatura si durerea nu dispar dupa 24 de ore, este cazul sa va duceti la spital. Pe de alta parte, daca imediat dupa cazatura piciorul arata deformat, nu puteti calca pe el si simtiti o durere puternica, renuntati sa va tratati singur si duceti-va imediat la spital. „Sunt semne de fractura”, subliniaza specialistul.

DE PREFERAT

Vinuri seci pentru diabetici

Medicii atentioneaza in special diabeticii in ceea ce priveste consumul de bauturi alcoolice. „Daca aveti o astfel de afectiune, va recomand sa nu beti intre mese, ci chiar atunci cand mancati. Feriti-va de bauturile dulci si alegeti mai bine un vin alb, sec, pentru ca acesta are cele mai putine zaharuri”, va recomanda Alina Jiletcovici, nutritionist si diabetolog la Cabinetul Mosilor, din Capitala. Printre alimentele care contracareaza efectul bauturilor alcoolice se numara painea, pastele, cartofii. „Acestea va protejeaza de hipoglicemia pe care o poate induce alcoolul”, explica medicul Alina Jiletcovici. (Mihaela Naftanaila)