Cea mai veche rețea de traficanți de heroină din România. Politicieni, implicați în afaceri cu droguri

Cea mai veche rețea de traficanți de heroină din România. Politicieni, implicați în afaceri cu droguri

Cea mai veche rețea de traficanți de heroină din România funcționează de peste 25 de ani. În traficul de droguri au fost implicați și politicieni, arestați pentru comerț cu stupefiante.

Cea mai veche rețea de traficanți de heroină din România, deși primește lovitură după lovitură, reușește să supraviețuiască.

În arhivele autorităților se regăsesc informații conform cărora unii dintre membrii rețelei aveau același preocupări încă din anul 1996.

De atunci, în România s-au pus bazele unei rețele internaționale de trafic de heroină,pe rețeaua Turcia-România-Olanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

În spatele unui adevărat păienjiniș de complici se ascund liderii traficanților.

Unii dintre aceștia apar pe site-urile instanțelor în mai multe dosare trimise în judecată de DIICOT, de-a lungul anilor.

Culmea, unele dintre personajele „cu greutate” în rețea au primit, până acum, pedepse mici, cu suspendare.

Altele, au dispărut de pe „radarul” autorităților și sunt căutate de de ani de zile.

Cel mai important lider a reușit să pună la cale rețeaua internațională de trafic cu heroină și a stârnit un scandal uriaș, în care au fost implicați politicieni.

Cea mai veche rețea de traficanți de heroină din România

Locurile „secrete” în care s-a făcut comerț cu heroină, și nu numai, sunt, de multe ori, ascunse „la vedere”.

Adică sub paravanul unor societăți care au activitate neîntreruptă, cam de când funcționează rețeaua.

Printre membrii rețelei regăsim, de multe ori, membrii ai acelorași familii.

„Sunt familii care numai din asta trăiesc. Și ei, și nemurile lor. Când sunt prinși, câte unul ia fapta asupra lui și ceilalți continuă activitățile ilicite”, ne-a relatat un polițist.

Un exemplu de familie de traficanți este cel al lui Marius Stan. El a fost condamnat, la începutul lunii februarie, alături de soție și de părinții săi.

Stan a primit 13 ani și patru luni de închisoare, în timp ce rudele sale au fost condamnate la câte patru ani de închisoare.

Cea mai veche rețea de traficanți. Lider, prins în flagrant

Una dintre ultimele acțiuni a polițiștilor de la criminalitate organizată a condus la prinderea unuia dintre capii rețelei.

Personajul cu pricina, susțin anchetatorii, ar fi  Aurel Matei, zis Rică.

El a fost prins în flagrant pe 17 februarie, în timpul unei vaste operațiuni a ofițerilor de la Criminalitate Organizată.

În dosarul instrumentat de DIICOT se arată că investigațiile în acest caz s-au derulat în perioada 2019-2021.

Gruparea infracțională vizată era specializată în traficul intern și consumul de droguri de mare risc, respectiv heroină.

Cei peste 15 membri ai grupării acționau în București și în județul Ilfov.

Concret, se ocupau de la procurarea de heroină până la vânzarea ei către consumatori.

Surse judiciare au dezvăluit că unul dinre suspecți a murit de supradoză, în timpul cercetărilor.

Cea mai veche rețea de traficanți. Heroina, ascunsă în pădure

O altă informație care a „răsuflat” dinspre anchetatorii arată că traficanții foloseau, ca ,,acoperire”, centre de colectare de fier vechi.

Aceste centre sunt amplasate în județul Ilfov și pe Centura Bucureștiului.

De asemenea, la percheziții au fost găsite persoane care au declarat ca sunt consumatori de heroină de peste 25 de ani.

Din anchetele polițiștilor am mai aflat că, de multe ori, traficanții ascundeau heroina în pădure.

Sau îngropată pe câmp, cum a fost un caz celebru, în anul 2012.

Atunci, polițiștii de la criminalitate organizată au prins doi traficanți care vindeau heroina chiar lângă Mănăstirea Cernica.

Membrii rețelei se reunesc după gratii

Numele lui Aurel Matei se regăsește pe site-ul instanțelor de judecată, dar și în acțiunile polițiștilor de ani de zile, în mai multe dosare.

Înainte de a fi prins, ultima oară, el a fost trimis în judecată de DIICOT, pe 8 februarie.

La Tribunalul Ilfov, Aurel Matei este judecat alături de alți doi bărbați pentru trafic de droguri în formă continuată.

În acest din urmă dosar, înregistrat la Tribunalul București, pe 19 februarie, instanța l-a arestat pe Rică alături de alți „clienți vechi” ai polițiștilor de la Criminalitate Organizată.

Printre ei se numără și George Gabriel Bâcu, condamnat, pe 30 iulie 2019, de Curtea de Apel București, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Atunci, Bâcu a fost acuzat de cumpărare de droguri de mare risc.

Pe cei doi, dar și pe Marius Stan, îi leagă o strânsă prietenie cu cel care a pus bazele celei mai vechi rețele de trafic de heroină din România, turcul Ekrem Turhan.

De altfel, numele lui Stan apare în mai multe dosare ale DIICOT el fiind unul dintre cei care se ocupa de aducerea în țară a heroinei, după ce l-a cunoscut pe turc în Penitenciarul Giurgiu.

Condamnat în mai mult dosare pentru trafic de heroină, Ekrem Turhan a ieșit în evidență atunci când a reușit să îi atragă în rețea și pe doi membri PSD.

Scandalul care a zguduit PSD

Cazul care a făcut multă vâlvă în anul 2002 a condus la arestarea fostului vicepreședinte al Tineretului Social Democrat (TSD), filiala Lugoj, Lucian Lobonea.

Alături de Lobonea a fost prins și alt membru PSD, Bogdan Balaci.

Operațiunea „Floarea de Colț” s-a finalizat cu prinderea celor doi politicieni, în noaptea de 9 spre 10 octombrie 2002, în Lugoj.

.Scandalul a izbucnit, însă, în decmbrie 2002, atunci când pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare pentru trafic de droguri de mare risc.

Anchetatorii au arătat că Lobonea și Balaci erau membri ai unei rețele coordonate de turcul Ekrem Turhan, considerat  principalul coordonator din România în traficul de heroină dinspre Turcia spre Europa Occidentală.

Trimiși în judecată de Ciprian Nastasiu

Rechizitoriul a fost întocmit de procurorul Ciprian Nastasiu, în present avocat, aflat atunci la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Ciprian Nastasiu, devenit, ulterior, procuror DIICOT, este cel care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam, pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak.

Nastasiu a fost revocat din această funcție de Secția pentru procurori a CSM la propunerea fostului procuror general al Romaniei, Laura Codruța Kovesi.

Rețeaua, destabilizată de un consumator în sevraj

În rechizitoriul întocmit  de Ciprian Nastasiu în 2002 se arată că fostul lider TSD primea heroina de la Balaci pe care o comercializa.

În ianuarie 2002, ex-viceliderul TSD din Lugoj a acceptat sa gaseasca un curier pentru transportul cantității de 15 kg de heroina spre Olanda.

Rețeaua lui Lobonea a fost, însă, data de gol de un client care intrase în sevraj și a apelat la politician.

Clientul a fost prins de polițiștii Antidrog și, astfel, autoritățile au aflat că fostul lider politic făcea trafic cu heroina primită de la turcul Ekrem Turhan.

După aproape un an de monitorizare, cu un agent sub acoperire, Lobonea este prins după ce a fost de acord să livreze un sfert de kilogram de heroină contra sumei de 8.000 de dolari.

Anchetatorii au stabilit că Lobonea s-a ocupat şi de recrutarea unui cărăuş care urma să transporte din Kosovo până în vestul Europei 60 de kilograme de heroină.

După arestare, Lobonea a colaborat cu procurorii DIICOT şi, la sfârşitul anului 2002, a fost arestat şi turcul Ekrem.

În urma operaţiunii s-au capturat alte 14 kilograme de heroină care erau îngropate, din anul 1999, la Băile Herculane, județul Caraș Severin.

Traficanții români „exportau” heroină din anii 90

Pe urmle celei mai vechi rețele de trafic de heroină aflăm, din datele transmise de autorități că, încă din anii 90, poliţiştii de la Antidrog au anihilat mai multe grupări care au legătură cu Ekrem Turhan.

Drogurile veneau din Turcia, pe la Constanța și București, cu ajutorul autocarelor sau a TIR-urilor.

Erau ascunse, o perioadă de timp, în România, dar erau transportate, ulterior, spre țări precum Germania sau Olanda.

În urma primelor operaţiuni comune a poliţiştilor români şi germani de după Revoluţie, au fost intercepate două transporturi și au fost confiscate zeci de kilograme de heroină.

În luna mai a anului 1999, au fost descoprite 25 de kilograme de droguri într-un microbuz.

Cărăușii erau un tânăr de 29 de ani, din Lugoj, şi un cetăţean român cu domiciliul în Ungaria.

O altă reţea era coordonată de Elena Albu, din Lugoj, prinsă la sfârșitul anilor 90.

Înainte de a primi sentința de condamnare la 15 ani de închisoare, ea a dispărut fără urmă. A fost pusă în libertate de Tribunalul Timiş.

Elena Albu era omul de încredere a turcului Turhan Ekrem, care, atunci, a reuşit să scape.

Ulterior, Ekrem şi-a refăcut reţeaua de trafic cu heroină.

Condamnat la aproape 30 de ani de închisoare

Condamnat după arestarea din 2002, la 17 ani de închisoare, turcul a continuat să organizeze transporturi de heroină din Turcia, din spatele gratiilor.

El a fost interceptat de SRI, în 2011, când organiza, cu ajutorul complicilor turci, transporturi de heroină din Penitenciarul Rahova.

Mutat la Penitenciarul Giurgiu, el a organizat, din nou, traficarea drogurilor din Turcia spre România.

Turhan Ekrem a mai fost condamnat odată, în 2012, de Tribunalul București, care i-a contopit pedepsele și avea de ispășit 21 de ani de închisoare.

Dintr-o altă sentință aflăm că Ekrem Turhan a fost condamnat, din nou, la 17 și 8 luni de închisoare, în timp ce era în penitenciar. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel București pe data de 26.09.2019.

Pedeapsa a primit-o pentru o faptă comisă pe 8 octombrie 2016. La pedeapsă s-a adăugat restul rămas neexecutat, de 4795 zile închisoare. În total, 29 de ani și 8 luni de închisoare.

Liderii se schimbă, rețeaua merge mai departe

Concret, după ce intrat după gratii, rețeaua lui Ekrem Turhan și-a continuat activitatea. El ținea legătura cu cetățeni turci care livrau heroina în România.

În țara noastră, membrii rețelei, precum Matei, Bâcu și Stan, s-au ocupat de vânzarea drogurilor.

Liderii rețelei și-au predat ștafeta de la unul la altul, în funcție de cum erau arestați.

Dacă unul ajungea după gratii, altul, cunoscut în anturaj sau în închisoare, îi lua locul.

Astfel că, după ultima arestare, din februarie 2021, polițiștii se așteaptă la o nouă reorganizare a rețelei al cărui cap rămâne, însă, turcul Ekrem Turhan.