Evenimentul Zilei > International > Cea mai TRISTĂ fotografie: bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza, văzute din spaţiu. APELUL ONU de încetarea focului: În ultimele două zile, un COPIL a fost ucis la fiecare ORĂ
Cea mai TRISTĂ fotografie: bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza, văzute din spaţiu. APELUL ONU de încetarea focului: În ultimele două zile, un COPIL a fost ucis la fiecare ORĂ

Cea mai TRISTĂ fotografie: bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza, văzute din spaţiu. APELUL ONU de încetarea focului: În ultimele două zile, un COPIL a fost ucis la fiecare ORĂ

O imagine realizată, miercuri, de astronautul Alexander Gerst, de pe Staţia Spaţială Internaţională, a făcut înconjurul lumii. El a postat recent pe Twitter o imagine cu expoziile din Fâşia Gaza, pe care a catalogat-o ca fiind "cea mai tristă fotografie" a sa. Pe de altă parte, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, s-a declarat joi "profund îngrijorată" faţă de victimele civile din Fâşia Gaza, semnalând că în ultimele două zile un copil a fost ucis la fiecare oră.

"Traumele pe care palestinienii le trăiesc sunt teribile. În ultimele două zile, un copil a fost ucis la fiecare oră", a declarat Valeri Amos, relatează AFP, citat de Agerpres.

Responsabila ONU a precizat faptul că pentru palestinieni este "aproape imposibil" să se adăpostească de loviturile israeliene. "Realitatea la Gaza (…) este că 44% din această zonă a fost declarată zonă interzisă de armata israeliană şi în consecinţă populaţia nu prea are unde să se refugieze", a mai aubliniat Valerie Amos, care a făcut apel la încetarea focului.

Civilii sunt victime

În cele 17 zile ale ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza au fost ucişi peste 700 de palestinieni. Un raport ONU indica miercuri că 74% din persoanele ucise până în prezent erau civili, o treime din aceştia fiind copii.

Sute de case şi clădiri civile, între care şcoli, au fost distruse sau grav avariate în Fâşia Gaza şi peste 140.000 de palestinieni au fost strămutaţi, potrivit primelor cifre ale Naţiunilor Unite.

Conflictul văzut din spaţiu

"De pe ISS putem vedea exploziile şi rachetele care zboară peste Gaza şi Israel", a scris Alexander Gerst, pe Twitter, inginer de zbor pe Staţia Spaţială Internaţională.

Potrivit The Space Reporter, în fotografie se văd distinct luminile din jurul oraşelor Haifa, Tel Aviv şi Ierusalim, alături de alte puncte fierbinţi.

Nu este prima dată când au fost surprinse din spaţiu zonele afectate de conflicte violente. În 2008, cosmonautul Oleg Kononenko a fotografiat Osetia de Sud la scurt timp după ce trupele ruseşti au invadat Georgia.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: