În orașul Săliștea de Sus, din Maramureș, un candidat de 25 de ani de la PNL, Cristian Opriș, cel mai tânăr aspirant la un post de primar de oraș, se luptă cu edilul PSD în funcție de patru mandate, Ștefan Iuga.
Cristian Opriș a reușit într-un timp record să ajungă expert evaluator al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS, fiind licențiat în „Științe Administrative” (Administrație Publică) la Universitatea din București și în „Științe Militare,Informații și Ordine Publică” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București.
S-a înscris la doctorat, dar rădăcinile l-au atras acasă unde vrea un viitor mai bun pentru comunitatea în care s-a născut și a crescut. Iar provocarea este pe măsură: tânărul trebuie să învingă în competiția electorală un primar PSD care s-a lipit de fotoliu de 16 ani!
Opriș a declarat pentru Evenimentul Zilei că izolarea economică, lipsa de investiții, administrarea aceleiași stagnări dintr-un cenușiu cotidian, a plasat orașul său într-o zonă uitată și prăfuită.
„Avem nevoie să depășim eticheta ruralului pe care o poartă ca pe o pecete orașul nostru. Actualul primar, Ștefan Iuga (PSD), primar în funcție de 16 ani, a demonstrat în acest timp cam tot ce poate face.
În timp ce orașul suferă din cauza lipsei apei potabile, reteaua de apă este prezentată drept realizare de către echipa domniei sale. Dispensarul la fel. E inadmisibil ca într-un oraș al anului 2020 sa nu ai un centru medical de urgență cu program permanent”, spune tânărul candidat.
El arată că majoritatea investițiilor făcute de actualul primar sunt fără folos sau prost realizate. „Se asfaltează străzi cu un strat de asfalt de 5 cm (așa apare în proiect), prin care a crescut iarba sau mai rău, a fost deja distrus de ape.
Avem o sală de sport prin care deja plouă, iar iarna nu se poate folosi din cauza frigului. Construim centru SPA, în timp ce oamenii din zona Buleasa și din alte zone se îneacă în praf din cauza lipsei asfaltului, asfalt pe care actualul primar îl promite încă de dinainte de a câștiga primul mandat.
Tinerii plecă din localitate în cautarea unui loc de muncă, iar populația scade pe zi ce trece. Trebuie făcut ceva urgent, altfel viitorul localității arată sumbru, arată Opriș.
„Am 25 de ani și sunt cel mai tânăr candidat la primăria unui oraș din România. Sunt absolvent a două programe de licență și trei programe de masterat la cele mai mari universitățidin țară.
Sunt expert în administrație publică și am urmat un curs de expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene, pe care l-am absolvit cu nota maximă”, își prezintă Opriș atuurile, spunând că există și alte exemple de primari tineri care au venit cu o altă viziune și cu dorința de schimbare și care au transformat localitățile lor în exemple de bune practici pentru întreaga țară.