Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai PERICULOASĂ închisoare. Cum arată PUŞCĂRIA unde condamnaţii sunt MARCAŢI şi gardienilor le e FRICĂ să intre | GALERIE FOTO
Cea mai PERICULOASĂ închisoare. Cum arată PUŞCĂRIA unde condamnaţii sunt MARCAŢI şi gardienilor le e FRICĂ să intre | GALERIE FOTO

Cea mai PERICULOASĂ închisoare. Cum arată PUŞCĂRIA unde condamnaţii sunt MARCAŢI şi gardienilor le e FRICĂ să intre | GALERIE FOTO

Penas Ciudad Barrios este o închisoare condusă exclusiv deţinuţii din gaşca Mara Salvatrucha din El Salvador. Cu o capacitate de 800 de locuri, penitenciarul de maximă siguranţă adăposteşte aproximativ 2.500 de prizonieri care formează o "societate" complet închisă.

Gardienii închisorii şi armata din El Salvador stau în afara porţilor închisorii, asigurându-se că deţinuţii rămână după gratii, dar facând tot posibilul să nu se amestece în treburile care se petrec de cealaltă parte.

În 2013, fotograful londonez Adam Hinton nu numai că a reuşit să îi fotografieze, dar a şi stat, în interorul închisorii cu ei, după ce capii bandei i-au permis accesul.

"El Salvador este un loc fără speranță sau oportunităţi şi apartenenţa la o bandă reprezintă singura opțiune reală. Dacă autoritățile te prind, acesta este locul în care literalmente te aruncă ca să uite de tine – fiecare deţinut este făcut să simtă la fel ca asta", a povestit fotograful, pentru Daily Mail.

Sunt traficanţi de droguri, criminali şi dealeri de arme. Ei fac parte din Mara Salvatrucha (MS-13), o bandă atât de temută în El Salvador, încât a fost lăsat să îşi  conducă propria lor închisoare.

Feţele şi trupurile acestor indivizi spun poveştile crimelor pe care le-au comis. Aceste tatuaje reprezintă un motiv de mândrie pentru ei.

În Penas Ciudad Barrios, Mara Salvatrucha controlează propria lor societate în miniatură, unde funcţionează o brutărie, ateliere de lucru, un spital şi chiar o clinică de dezintoxicare.   

În luna august, în El Salvador s-a înregistrat cel mai mare număr de crime de la închierea războiului civil care a zguduit ţara în anul 1992. Trebuie spus că violenţa a crescut constant deoarece armistițiul dintre cele două bande principale ale țării, The Salvatrucha Mara şi rivala sa Barrio 18, a început să se destrame de anul trecut.

Potrivit statisticilor ONU, El Salvador este una dintre țările cele mai violente din lume, cu o rată de 2.012 crime, adică 41,2 de omucideri la 100.000 de locuitori.