Evenimentul Zilei > Social > Cea mai mare minune dumnezeiască din România? Cu peste 500 de ani în urmă…
Cea mai mare minune dumnezeiască din România? Cu peste 500 de ani în urmă…

Cea mai mare minune dumnezeiască din România? Cu peste 500 de ani în urmă…

România, Grădina Maicii Domnului. Nu sunt puţini românii care au auzit fie şi în treacăt această formulă care undeva în adâncul lor îi face să se simtă mândri cu apartenenţa acestora. Dar cum s-a ajuns aici?

Ultimul care a spus-o a fost însuşi Papa Francisc în 2019, dar în 1999 a spus-o şi antecesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea în 1999. Ambii, cu ocazia vizitelor istorice efectuate în ţara noastră.

Reiterările celor doi Suverani Pontifi nu au reprezentat doar nişte mostre de curtoazie bine ticluite, ci au ca substrat însăşi un fapt vehiculat în tradiția noastră în secolul al XV-lea, când a fost semnalată minunea dumnezeiască de la Mănăstirea Bisericani, pe vremea Sfântului Cuvios Iosif.

Conform basilica.ro, „în 1499, Cuviosul Iosif de la Bisericani şi ucenicii săi au început să construiască o biserică, însă din cauza războaielor și a altor probleme ale vremii au renunțat acest demers și au hotărât să plece în Sfântul Munte Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului”.

„La plecare, Fecioara Maria li s-a arătat într-un stejar și i-a oprit să plece.

Din stejarul respectiv, pe care credincioşii puneau adesea icoana Maicii Domnului, le-a spus Ea călugărilor: «Nu mai mergeţi la Muntele Athos, pentru că şi aici este grădina Mea». Şi de-atunci s-a spus că şi România este Grădina Maicii Domnului”, a amintit inclusib Patriarhul Daniel într-una dintre predicile sale din 2018.

„Monahii au găsit într-o scorbură a stejarului din care a glăsuit Maica Domnului o icoană făcătoare de minuni, iar pe acel loc a fost construită o bisericuţă de lemn.

Rădăcinile acelui stejar se află și acum la Bisericani, într-o biserică nouă sfințită de Patriarhul României pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei pe 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariția Maicii Domnului.

Așadar, însăși Maica Domnului a spus pentru prima dată că România este Grădina Ei”, mai arată sursa citată.

„Noi ne aducem aminte de faptul că, adesea, România a fost numită Grădina Maicii Domnului. De când a fost ea numită aşa? Nu deodată cu vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

El doar a repetat ceea ce era în tradiţie, şi anume în secolul al XV-lea la Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ, unii călugări de la mânăstire voiau să plece la Muntele Athos, în Grecia.

Maica Domului li s-a arătat într-un stejar ale cărui rădăcini se află şi acum la Bisericani într-o biserică nouă pe care noi am sfinţit-o când eram mitropolit la Iaşi.

(…) Acolo, în stejarul respectiv, de la Bisericani, pe care credincioşii puneau adesea icoana Maicii Domnului, acolo din acest stejar le-a spus ea călugărilor care voiau să plece în Muntele Athos: ‘Nu mai mergeţi la Muntele Athos, pentru că şi aici este grădina mea. Şi de-atunci s-a spus că şi România este Grădina Maicii Domnului.

Întotdeauna să intensificăm, să înmulţim rugăciunile noastre către Maica Domnului şi să zidim biserici şi mănăstiri, să creştem copii în credinţă, să punem totul sub ocrotirea Maicii Domnului, care este smerită şi-n acelaşi timp puternică

Hristos era smerit şi pentru că s-a născut dintr-o mamă smerită, care a zis ‘Iată roaba Domnului. Fie-mi mie după cuvântul tău. Deci smerenia şi ascultarea Maicii Domnului au fost calităţi pe care ea le-a transmis fiului său Iisus Hristos ca om. De aceea, la Apostolul de azi s-a vorbit despre smerenia Mântuitorului, iar sărbătoarea însăşi a Adormirii Maicii Domnului este închinată smereniei, dar şi bunătăţii, milostivirii sale”, declara Preafericitul Daniel în 2018, conform Agerpres.

Explicaţie foto: trunchiul stejarului în care, în luna iulie a anului 1449, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se arăta Sfântului Cuvios Iosif și ucenicilor săi, îndemnându-i să nu-și împlinească gândul lor de a pleca în Sfântul Munte Athos, căci „și aici este grădina Sa”

Sursa foto: bisericani.mmb.ro