Germania a decis să demareze acţiunile de excavare la o locaţie unde se presupune că s-ar afla trupurile a peste 753 de persoane ucise de către forţele SS, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au anunţat autorităţile de la Berlin.
Victimele, cele mai multe de origine poloneză sau ucrainiană, erau "fie bolnave, fie incapabile de a se deplasa pentru a evacua tabăra de la Lieberose", se precizează într-un comunicat eliberat de Statul Brandenburg.
Astfel, pe 2 februarie 1945, ofiţerii SS s-au văzut nevoiţi să se retragă cu repeziciune din calea forţelor ruseşti care câştigau tot mai mult teren şi, în consecinţă, au luat decizia de a-i ucide pe toţi cei aflaţi în tabăra de la Jamlitz, situată la o distanţă de 15 kilometri faţă de Berlin.
Autorităţile germane au decis să extindă cercetările la peste 5.000 de metri pătraţi, în încercarea de a descoperi ceea ce ar putea fi cea mai mare groapă comună din Germania.
"Oraşul şi statul nostru are încă obligaţia istorică, morală şi politică de a scoate la lumină adevărul", a declarat ministrul Internelor din Brandenburg.
Potrivit statisticilor, în 1971 au mai fost descoperite rămăşiţele a cel puţin 577 de prizonieri ucişi în timpul evacuărilor, numărul victimelor din regiune a ajungând, astfel, la 1.342.
După reunificarea celor două Germanii, autorităţile de la Berlin au demarat acţiuni de căutare sistematică a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, au fost găsite, pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi, peste 20 de gropi comune, fără ca, până în prezent, să fie descoperită groapa principală, se precizează în acelaşi comunicat.