Evenimentul Zilei > Social > Cea mai mare gaură de ozon înregistrată vreodată se deschide peste Polul Nord. Cât de periculoasă este
Cea mai mare gaură de ozon înregistrată vreodată se deschide peste Polul Nord. Cât de periculoasă este

Cea mai mare gaură de ozon înregistrată vreodată se deschide peste Polul Nord. Cât de periculoasă este

Gaura uriașă a fost reperată în Arctica, de cealaltă parte a planetei, mai precis deasupra Polului Nord, în condiţiile în care găuri în stratul de ozon se deschid în fiecare an deasupra Polului Sud, notează Space.com.

Când se va închide gaura

Odată ce Soarele urcă pe cerul boreal, temperaturile în straturile superioare ale atmosferei încep să crească, iar condiţiile de formare a găurii în stratul de ozon vor dispărea. Însă, dacă în intervalul următor de timp gaura se va deplasa spre sud, înainte de a se închide, rezidenţii din zona cercului arctic, aşa cum sunt cei care trăiesc în sudul Groenlandei, vor trebui să se protejeze în faţa unui nivel crescut de radiaţii ultraviolete solare.

Gaura din stratul de ozon de la Polul Sud însă va reapărea în fiecare sezon rece, aşa cum se întâmplă de mai bine de 40 de ani, însă dimensiunile ei sunt din ce în ce mai mici. Conform unui raport dat publicităţii în 2018 de Organizaţia Meteorologică Mondială, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micşorează cu 1% până la 3% pe decadă începând cu anul 2000, iar dimensiunea găurii înregistrate anul trecut este mai mică decât toate cele înregistrate în această regiune a globului începând cu anul 1982.

Mulţi oameni de ştiinţă consideră că această micşorare a găurii australe din stratul de ozon este legată de interzicerea la nivel global a chimicalelor care distrug stratul de ozon, decizie luată în 1987 – deşi unele ţări par să nu respecte această interdicţie. Conform unei anchete din 2018, notează Space.com, China încă pompează în atmosferă cantităţi mari de substanţe chimice care distrug stratul de ozon.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.