Cea mai mare frică a lui Putin: furia maselor. Se clatină pumnul de fier al Kremlinului?

Cea mai mare frică a lui Putin: furia maselor. Se clatină pumnul de fier al Kremlinului?

În timp ce Alexei Navalnîi zace în închisoare, observatorii spun că de fapt este vizată o amplă gamă de oponenți politici ai regimului Putin. Cruzimea tacticilor de intimidare și chiar a eliminării lor denotă însă o teamă reală, consideră analiștii politici citați de Al Jazeera.

În ultimele luni, Violetta Grudina a fost asaltată, amendată, iar în ferestrele apartamentului ei s-a tras cu ceea ce pare a fi o pușcă cu pompă. Cineva a pătruns în biroul ei, a pictat zvastici și i-a distrus mobila. Adresa ei a fost publicată în fițuici calomnioase.

“O gașcă de non-umani ne corup copiii înspre homosexualitate și alte lucruri indecente care au apărut în calmul nostru oraș nordic”, notează broșura anonimă primită de vecinii ei. E vorba de Murmansk, un port la Marea Baltică aproape de Norvegia. Non-umanii la care se face referire sunt colegii activiști ai Violettei, care l îsusțin pe Navalnîi.

Toate astea mă fac să râd, sunt plină de o furie benefică de a-mi continua munca

Timp de 4 zile din aprilie, Grudina, care a condus filiala locală a fundației opozantului din începând cu 2017, a fost anchetată de 5 ori. Ea susține că poliția a refuzat să investigheze asaltul. Activista afirmă că autoritățile locale au manevrat o campanie de intimidare care să o împiedice să candideze împotriva unui candidat pro-Kremlin la viitoarele alegeri municipale. Dar este de neoprit. Toate astea mă fac să râd, sunt plină de o furie benefică de a-mi continua munca, a declarat apărătoarea drepturilor omului, în vârstă de 31 de ani, pentru Al Jazeera. Se consideră o victimă a noului și agresivului val de epurare politică instigată de guvernul lui Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne-0stalinismul, proiectul de aur al lui Putin

“În Rusia, se realizează în prezent construcția neostalinismului cu Putin în frunte. Există o singură diferență față de regimul stalinist: nu există acele trimiteri masive în Gulag și execuții fără judecată. Orice altceva este copiat după modelul lui Stalin. (…) apreciază Gennady Gudkov, un lider în exil al opoziției și fost judecător, expulzat din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

proteste rusia

“Nu au mai fost așa epurări masive din timpurile lui Stalin”, a conchis și activistul Andrey Borovikov, aflat în închisoare, un susținător al lui Navalnîi din orașul noduc Arhangelsk, pentru Severreal.org, un proiect al rețelei Radio Europa Liberă, la jumătatea lui aprilie. “Diferența este că atunci oamenii erau împușcați mortal,” a continuat Borovikov. Joi, un tribunal l-a condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru “diseminare de pornografie”. În 2014, a postat un link cu un video necenzurat al faimoasei trupe germane Rammstein, care nu era interzis în Rusia.

Intimidarea și eliminarea oponenților sunt la ordinea zilei

Totuși, alți observatori dezaprobă comparația cu stalinismul și spun că noul val de arestări și adoptarea unor legi represive sunt consecințe ale unei scindări politice multi-fațetate. A început în ultimul an, după ce Putin l-a înlocuit pe fostul premier Dmitri Medvedev cu tehnocratul Mikhail Mishustin.

“Nu, nu sunt represiuni de masă. Este întreaga masă a aparatului de stat, sute și mii de oameni care nu sunt necesari în mod obiectiv, incapabili să producă ceva, care pun presiune pe cei mai marcanți oponenți ai sustemului de stat încercând să îi înfricoșeze pe alții”, a explicat Pavel Luzin, un analist pentru Jamestown Foundation, un think-tank din Washington, DC.

Moscova a pus o presiune teribilă pe Navalnîi. Guvernul lui Putin a adoptat legi care restrâng libertățile mass-media și fac mai complicată înregistrarea partidelor de opoziție. Kremlinul a categorisit ONG-urile occidentale, inclusiv unul care ajută victimele SIDA și violenței  domesice, ca “agenți străini”. Mai multe voci critice proeminente, precum jurnalista de investigație Anna Politkovskaya, avocata pentru drepturile omului Natalya Estemirova și liderul opoziției leader Boris Nemtsov au fost uciși în timpul celor 3 mandate ale lui Putin. Sute de activiști au ajuns după gratii.

Însă acum mult mai mulți ruși se confruntă cu presiunea și închisoarea, iar lucrurile se înrăutățesc cu viteza luminii. De exemplu, Viktor Kudryavtsev, un fizician de 78 de ani care a fost închis pentru înaltă trădare, a murit de cancer pe 30 aprilie, la 14 luni după ce a fost acuzat că transmite informații despre armele hipersonice rusești către agenții străine de spionaj.

Moartea lui a exemplificat modul în care serviciile secrete ale Rusiei ucid știința. La propriu, a declarat avocatul său Ivan Pavlov, care a scris pe Facebook că acuzațiile aduse clientului său sunt “absurde” și “fabricate”. Pavlov urmează să fie închis la rândul lui. Camera sa de la un hotel moscovit i-a fost percheziționată și a fost arestat sub acuzația că a dezvăluit detalii ale unei investigații în curs.  Poliția a pătruns și în apartamentul lu din St Petersburg. Zeci de avocați, scriitori și jurnaliști notorii ai Rusiei au semnat o scrisoare deschisă în care denunță arestarea lui Pavlov și confiscarea unor dosare confidențiale, care pun în pericol independența justiției.

‘Imposibil de lucrat în astfel de condiții’

Printre clienții lui Ivan Pavlov se numără și fundația lui Alexei Navalnîi, care numără 40 de filiale. Vineri, agenția de monitorizare financiară de stat Rosfinmonitoring a catalogat organizația ca fiind implicate în “terorism și extremism”. Vocile pro-Kremlin acuză rețeaua dizidentului că lucrează pentru spionajul occidental, pentru țări ca SUA, Canada și Marea Britanie.

Mii de susținători și donatori se confruntă la rândul lor cu riscul de a face 8 ani de închisoare pentru “finanțarea extremismului”. Să fim sinceri – este imposibil de lucrat în astfel de condiții, a afirmat ajutorul lui Navalnîi, Leonid Volkov, într-un video postat pe YouTube, care anunță închiderea rețelei de 40 de birouri.

Sunt aceste epurări recente un semn al slăbiciunii Kremlinului, se întreabă în încheiere Al Jazeera. Activista Grudina crede că există o teamă reală de competiție politică și de transparență: “Cea mai mare frică a lui Vladimir Putin sunt oamenii care năvălesc în străzi”.

Sursa: Al Jazeera