Cea mai mare corabie din lume va împlini 100 de ani

Cea mai mare corabie din lume va împlini 100 de ani

Velierul, desi nemțesc, navighează cu pavilion rusesc, fiind pradă de război sovietică după Capitularea Germaniei, în 1945

Giganticul velier ruseasc Sedov, cea mai mare corabie din lume, lansată la apă în 1921, sub pavilion nemţesc, încă mai navighează. Navei de tip „barc”, cu patru catarge, i-a fost pusă chila la Kiel, în Germania, iar primul său nume, purtat între 1921 şi 1936, a fost Magdalene Vinnen II. Ulterior, până a fost confiscată de ruşi, ca pradă de război, în 1945, a mai navigat sub numele de Kommodore Johnsen.

Inițial, nu trebuia să aibă și motor

Construită pentru compania germană F.A Vinnen&Co din Bremen, una dintre cele mai mari companii de navigație a acelor vremuri, nava nu era initial prevăzută cu motor şi ar fi trebuit să navigheze doar cu vele dar, la insistențele inginerilor, armatorul a acceptat şi dotarea sa cu un motor care o făcea mult mai viabilă pentru transportul mărfurilor generale. În fapt, uriaşul cargou cu pânze mai avea o destinaţie, și anume instruirea cadeţilor de marină, care, dealtfel, erau absolut necesari pentru manevra celor 31 de pânze ce însumează 4195 de metri pătraţi de suprafaţă velică.

Ne puteți urmări și pe Google News

De două ori la Capul Horn

Primul său voiaj, din Bremen până la Buenos Aires, cu o escală la Cardiff, a durat, în ciuda furtunilor întâlnit, doar 30 de zile. Până în 1936, când i s-a schimbat proprietarul, velierul a transportat mărfuri din porturi din Australia, Africa de Sud, Chile, Insula Yreunion şi Seychelles, până în Finlanda şi alte destinaţii din Europa. Corabia, lungă de 117, 5 metri, lată de 15 metri şi cu un pescaj de 6,5 metri a dublat de două ori Capul Horn, unul din cele mai periculoase locuri din lume.

Sedov la Constanța

După al II-lea Război Mondial, corabia a fost confiscată de către URSS, ca pradă de război şi a fost rebotezată Sedov, după numele unui explorator arctic rus și din cargou de mărfuri generale, a fost modificată și devenit doar navă şcoală, servind în special pentru viitorii ofiţeri ai flotei de pescuit oceanic ruseşti. În 1981, după o reparaţie capitală i s-a fixat ca port de reședință Riga, unde a fost înregistrată până în 1991 când Letonia şi-a declarat independenţa. Atunci i a fost trimisă la Murmansk, îndepărtatul port rusesc de dincolo de Cercul Polar. În 2012, la venerabila vârstă de 91 de ani, Sedov a încheiat, la Sankt Petersburg primul său voiaj în jurul lumii care a durat 13 luni. Sedov a venit și în portul Constanța, în 2014, atunci când a participat, alături de alte trei mari veliere rusești, dar și de „Bricul” Mircea la Regata Mării Negre.