Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce spre Pământ. Bernardinelli-Bernstein, un pericol pentru noi?
Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce spre Pământ. Bernardinelli-Bernstein, un pericol pentru noi?

Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce spre Pământ. Bernardinelli-Bernstein, un pericol pentru noi?

Cometa Bernardinelli-Bernstein (BB) – cea mai mare cometă observată vreodată – se află într-o călătorie dinspre marginile sistemului nostru solar şi se va vedea zburând mai întâi pe orbita lui Saturn. Acum, o nouă analiză a datelor colectate despre BB a dezvăluit ceva destul de surprinzător.

Cea mai mare cometă descoperită vreodată se îndreaptă spre Sistemul Solar interior. Obiectul părea să se îndrepte spre Terra, având chiar și o coadă strălucitoare în urma sa, acesta fiind un indiciu clar al unei comete înghețate care se apropie de Sistemul Solar interior mai cald.

Când o cometă care orbitează se apropie de punctul cel mai apropiat de soare, temperatura ei crește și gheața începe să se evapore. Temperatura la care ar trebui să înceapă evaporarea depinde de tipul de gheață pe care îl conține (de exemplu, apă, dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alt compus înghețat), spun cercetătorii.

Estimările arată că aceasta va ajunge la noi peste 10 ani

Cometa, cunoscută drept Bernardinelli-Bernstein (BB) are un diametru de cel puțin 100 kilometri, aproape de 1.000 de ori mai masivă decât o cometă obișnuită. Bernardinelli-Bernstein este atât de imensă încât astronomii au confundat-o anterior cu o planetă pitică.

Un nou studiu realizat de astronomi de la Universitatea din Maryland arată că cometa Bernardinelli-Bernstein (BB), cea mai mare cometă descoperită vreodată, a fost activă cu mult înainte de a se crede. Această descoperire îi va ajuta pe astronomi să determine din ce este făcut BB și să ofere o perspectivă asupra condițiilor din timpul formării sistemului nostru solar.

„Aceste observații împing distanțele cometelor active mai mult decât știam anterior”, a spus Tony Farnam, cercetător în cadrul Departamentului de Astronomie UMD și autor principal al studiului.

Cometa Bernardinelli-Bernstein, un pericol pentru Pământ?

Pentru început, roca uriașă nu reprezintă niciun pericol pentru Pământ, momentan cometa Bernardinelli-Bernstein (BB) se îndreaptă spre Norul lui Oort cu viteza de 29 unități astronomice (AU). Cometa se va apropia cel mai mult de Terra în anul 2031, atunci când oamenii de știință suspectează că obiectul va ajunge la 10,97 AU distanță de Soare.

Oamenii nu vor putea să vadă cometa fără telescoape. După ce au modelat traiectoria cometei, cercetătorii au calculat că Bernardinelli-Bernstein s-a apropiat pentru ultima oară de Terra în urmă cu 3,5 milioane de ani, ajungând la 18 AU distanță de Soare. De atunci, cometa a călătorit până la 40.000 AU depărtare, aventurându-se în misteriosul Nor al lui Oort, scrie sciencealert.com.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: