Evenimentul Zilei > Sport > Cea mai mare catastrofă din istoria automobilismului, produsă de o manevră stupidă. 84 de oameni au murit. VIDEO
Cea mai mare catastrofă din istoria automobilismului, produsă de o manevră stupidă. 84 de oameni au murit. VIDEO

Cea mai mare catastrofă din istoria automobilismului, produsă de o manevră stupidă. 84 de oameni au murit. VIDEO

O decizie greșită, luată într-o fracțiune de secundă, a provocat o catastrofă în timpul celebrei curse de 24 de ore de la Le Mans, în anul 1955.

Una dintre cele mai mari tragedii din sport este legată de celebra cursă de 24 de ore la Le Mans, din anul 1955. Atunci când s-a petrecut un accident nemaipomenit în sporturile cu motor nici până în zilele noastre. A fost un măcel ce nu putea fi anticipat în acele vremuri, oricâte măsuri de securitate existau în epoca respectivă.

24 de ore de cursă feroce, la volanele unor bolizi greu de îmblânzit

Așa cum îi spune și numele, celebrul eveniment sportiv durează timp de 24 de ore, iar prima ediție s-a desfășurat în anul 1923. Este o cursă infernală, de anduranță, în timpul căreia piloții își aruncă în luptă toate resursele fizice și psihice.

La data de 11 iunie 1955 se desfășura ediția cu numărul 23 (evenimentul fusese întrerupt pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial). Erau timpuri în care la cursă participau aceleași mașini și aceiași piloți din Formula 1, disciplina vedetă a curselor de automobilism. În turul 35, francezul Pierre Levegh(49 de ani), care conducea o mașină a celor de la Mercedes-Benz, se afla în spatele liderului provizoriu al cursei, Mike Hawthorn, din Marea Britanie.

Care conducea un Jaguar D-Type. Cei doi se aflau în linie dreaptă și se pregăteau să-l depășească pe Lance Macklin, un britanic, pilot la Austin-Healey, care se afla cu câteva tururi în urmă.

O greșeală care avea să coste zeci de vieți

În câteva secunde, spectacolul bolizilor, gustat din plin de mii de spectatori francezi, care se aflau în tribune, s-a transformat într-un dezastru. Hawthorn a vrut să-l depășească pe Macklin, dar într-o fracțiune de secundă a văzut că este chemat la standuri pentru a alimenta. A tras dreapta de volan, moment în care Macklin a frânat brusc pentru a evita impactul. Din spate, Pierre Levegh nu a mai avut vizibilitate, pentru că frânarea produsese un nor de fum.

Francezul l-a lovit pe Macklin și, la 240 de kilometri pe oră a zburat la propriu în tribunele suprapopulate. De menționat că, la mică distanță, venea și argentinianul Juan Manuel Fangio. Cel care avea să devină un pilot legendar în Formula 1 a evitat „la milimetru” un impact.

Motorul a explodat și a făcut victime în stânga și în dreapta

Mașina lui Levegh a aterizat pe parapetul care despărțea publicul de pistă. Oamenii au fost zdrobiți de bucăți din mașina de curse: caroserie, capotă, punte etc.

Francezul și-a pierdut și el viața, pentru că a fost aruncat din mașină și și-a zdrobit capul în urma impactului violent. Dar, mulți spectatori au murit arși de vii, după ce motorul a explodat și a luat foc. Bilanțul a fost crunt, fără precedent în sporturile cu motor, marcate periodic de tragedii: 84 de morți. Alte 120 de persoane au fost rănite, dar, din fericire, au supraviețuit.

Interesant este că acea cursă a continuat. Pista a fost curățată de organizatori și evenimentul a ajuns la final! Nu au mai participat piloții de la Mercedes, care rămăseseră în joc. De altfel, celebrul producător de mașini s-a retras mulți ani din cursele de automobilism, după dezastrul din Franța, de la Le Mans.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: