Peste 32 de miliarde de euro au fost retrase în ultimele trei luni din conturile celei mai mari bănci elveţiene, UBS, de către clienţii acesteia, speriaţi de o eventuală prăbuşire a instituţiei financiare, transmite agenţia de ştiri Reuters.
Banca elveţiană este cel mai mare administrator de averi din lume, printre clienţii săi numărându-se unii dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei. De altfel, suma a fost retrasă de pe segmentele de administrare de averi şi de management al afacerilor. Clienţii din SUA au retras 6,5 miliarde de euro, iar cei din Elveţia - circa 8 miliarde.
Pentru a ajuta instituţia care riscă să intre în criză de lichidităţi, guvernul Elveţiei a anunţat ieri că va investi 4 miliarde de euro în capitalul UBS, dorind să transmită astfel un semnal de încredere. „UBS este încrezătoare că situaţia este reversibilă, după sprijinul oferit de autorităţile elveţiene“, a declarat Dirk Becker, analist la firma Kepler. Rivalii profită Pe de altă parte, rivala UBS şi a doua bancă elveţiană ca mărime, Credit Suisse, a înregistrat intrări de capital de 9 miliarde de euro, dintre care 7,2 miliarde pe segmentul de administrare a averilor.
Instituţiile financiare continuă să „sângereze“ şi peste Ocean. Merrill Lynch a raportat pierderi de 7,5 miliarde de dolari în trimestrul trei al anului curent, pe fondul crizei globale. Pierderile sunt mai mari decât estimau analiştii.
Citigroup, una dintre instituţiile care a navigat bine până acum prin furtunile provocate de criză, a postat de asemenea pierderi, însă mai reduse. Banca a raportat pierderi de 2,8 miliarde de dolari în trimestrul trei, după ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, consemna un profit de 2,21 miliarde de dolari. „Vor fi două tipuri de bănci: cele care supravieţuiesc crizei şi câştigă cotă de piaţă şi cele care se chinuiesc“, a declarat, pentru Reuters, Matt McCormick, manager de portofoliu la Bahl&Gaynor Investment Counsel.„Citigroup este în prima tabără“, a adăugat acesta.