Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai hilară imagine cu Macron într-o vizită oficială. L-au ”îmbrăcat” în flori!
Cea mai hilară imagine cu Macron într-o vizită oficială. L-au ”îmbrăcat” în flori!

Cea mai hilară imagine cu Macron într-o vizită oficială. L-au ”îmbrăcat” în flori!

Dacă în Franța nu se mai bucură de prea multă simpatie, președintele francez a fost întîmplinat cu flori într-o țară de peste mări. După obiceiul locului, lui Emmanuel Macron i-au fost puse nenumărate ghirlande de flori în jurul gâtului. Deși cunoștea obiceiul, privirea liderului francez spunea multe... Oare s-o fi gândit la distincțiile oferite cailor campioni?

Șeful statului francez se află în Polinezia Franceză pentru a discuta despre strategia indo-Pacifică. Macron își va expune viziunea asupra acestui teritoriul strategic, într-o perioadă în care China începe să-și manifeste dominația militară și comercială din ce în ce mai pronunțată în Pacific

Probleme pentru Macron și în Polinesia franceză

Vizita lui Macron nu e lipsită nici de aspecte mai puțin plăcute. Locuitorii arhipelagului de peste 100 de insule ( arhipelag aflat la jumătatea distanței dintre Mexic și Australia) speră că Macron va oferi despăgubiri pentru victimele radiațiilor provocate de testele cu arme atomice făcute aici de francezi cu decenii în urmă.
Testele rămân o sursă profundă de resentimente în aceste insule. Locuitorii văd în ele dovada unei atitudini coloniale și rasiste de nesocotire a dreptului la viață al localnicilor.
„În timpul acestei vizite, președintele intenționează să stabilească un dialog puternic și transparent, încurajând mai mulți pași concreți în ceea ce privește istoria, cu deschiderea arhivelor de stat, precum și cu plata unor compensații individuale”, a declarat un oficial prezidențial francez, care a cerut să-i fie protejată identitatea.
Oficialii francezi au negat, însă, orice compensații pentru expunerea la radiații la o întâlnire avută la începutul acestei luni cu delegații teritoriul semi-autonom condus de președintele Edouard Fritch.
Întâlnirea a avut loc după ce site-ul de investigații Disclose a anunțat în martie că impactul acestor teste a fost mult mai amplu decât au recunoscut autoritățile, citând documente militare franceze declasificate.

Creșterea nivelului mării, o problemă gravă în Polinezia Franceză

Ca să mai abată furia protestatarilor care cer socoteală Franței pentru testele nucleare, Macron intenționează, de asemenea, să abordeze riscurile pentru insule din creșterea nivelului mării, precum și ciclonii despre care unii oameni de știință avertizează că ar putea deveni mai periculoși din cauza schimbărilor climatice.
Dar prima sa vizită va fi la angajații spitalului care luptă pentru a combate creșterea cazurilor de Covid-19 prin vaccinarea populației.
Mulți polinezieni rămân sceptici cu privire la imunizare, numai 29% dintre adulți fiind vaccinați, comparativ cu aproape 49% în Franța.

Unul dintre cele trei teritorii franceze din Pacific, Polinezia Franceză are o populație de aproximativ 280.000 de locuitori . Tahiti este cea mai dens populată dintre aceste insule, scrie South China Morning Post.