Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai controversată măsură din Europa a fost luată. Mișcarea drastică împotriva nevaccinaților în vârstă de peste 60 de ani
Cea mai controversată măsură din Europa a fost luată. Mișcarea drastică împotriva nevaccinaților în vârstă de peste 60 de ani

Cea mai controversată măsură din Europa a fost luată. Mișcarea drastică împotriva nevaccinaților în vârstă de peste 60 de ani

Grecia va face vaccinările anti-COVID- 19 obligatorii pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, într-o mișcare drastică pentru a stopa o nouă creștere a cazurilor de coronavirus.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat marţi că vaccinurile împotriva COVID-19 vor deveni obligatorii pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, în contextul necesităţii instituirii unor restricţii suplimentare pentru a ţine sub control propagarea coronavirusului.

Măsura va intra în vigoare începând cu 16 ianuarie. Oricine din grupa respectivă de vârstă care nu este vaccinat riscă o amendă de 100 de euro (85 de lire sterline).

Mișcare drastică. Grecia va face vaccinurile anti-Covid obligatorii

Grecia devine a doua țară europeană, după Austria, care face vaccinarea obligatorie.

Aproximativ două treimi din populația Greciei de aproximativ 11 milioane este complet vaccinată.

Grecii de peste 60 de ani trebuie să se programeze pentru prima doză de vaccin până pe 16 ianuarie, a spus premierul într-o declaraţie în consiliul de miniştri.

Grecia a interzis în această lună persoanele nevaccinate să acceseze spațiile interioare, inclusiv restaurante, cinematografe, muzee și săli de sport, chiar dacă au fost testați negativ pentru coronavirus.

Vaccinarea acestora este de acum încolo obligatorie

Măsura trebuie să fie aprobată şi printr-un vot în parlament, a adăugat premierul. Peste 500.000 de greci cu vârsta peste 60 de ani refuză în continuare să se vaccineze, ajungând deseori la spital şi ”îngreunând tratarea altor boli grave”, a declarat Mitsotakis.

Persoanele care vor refuza în continuare să se vaccineze vor trebui să plătească o amendă lunară de 100 de euro, a adăugat el. Este vorba despre o măsură de protecţie, nu de pedeapsă, a declarat Mitsotakis. Vaccinurile, testele şi distanţarea socială sunt răspunsul, nu lockdown-ul, a mai spus el.

Guvernul nu a dat curs apelurilor experţilor sanitar în favoarea unor măsuri de protecţie suplimentare şi a adoptării unor restricţii de circulaţie, chiar şi în rândul persoanelor vaccinate în apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.

Pandemia a făcut peste 18.000 de decese în Grecia, unde rata mortalităţii a crescut accentuat în noiembrie. Peste 650 de persoane sunt internate la terapie intensivă pe teritoriul ţării.

Anunțul de marți marchează o premieră la nivel european

Măsura este o premieră în ceea ce privește vizarea unui anumit grup de vârstă. Alte țări fac vaccinurile obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte grupuri de lucrători cu risc ridicat. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a spus că se luptă cu decizia, dar este necesar să se protejeze mai mult de jumătate de milion de greci în vârstă care nu au reușit să primească vaccinul.

Syriza, principalul partid de opoziție din Grecia, a criticat măsurile ca fiind punitive și excesive din punct de vedere financiar. „Asta nu s-a întâmplat nicăieri”, potrivit independent.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.