Cea mai bună mască de protecţie? Au testat 14 şi doar câteva au luat nota de trecere

Cea mai bună mască de protecţie? Au testat 14 şi doar câteva au luat nota de trecere

Cercetătorii de la Universitatea Duke au făcut o descoperire interesantă în timp ce testau 14 tipuri diferite de măști de protecţie comercializate în pandemia de coronavirus.

Conform studiului publicat vineri, bandanele și măștile tricotate sunt unele dintre cele mai puțin eficiente când vine vorba de prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Măștile N95, folosite adesea de către profesioniștii din domeniul sănătății, au dat cel mai bun randament cu privire la oprirea transmiterii picăturilor în timpul vorbirii.

În ceea ce priveşte oprirea particulelor, alte rezultate bune au fost observate la măștile chirurgicale cu trei straturi și la cele din bumbac, care pot fi făcute acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiştii avertizează că deși arată foarte bine din punctul de vedere al esteticii, bandanele și măştile tricotate nu au oferit prea multă protecție.

Accesoriile purtate adesea de alergători pe faţă au fost cel mai puțin eficiente și au permis propagarea mai multor picături respiratorii decât s-a constatat în cazul măştilor de protecţie deja amintite.

„Am fost extrem de surprinși să constatăm că numărul de particule măsurate cu măştile din lână a depășit numărul de particule măsurate fără a purta nicio mască”, a declarat pentru CNN, Martin Fischer, unul dintre autorii studiului.

Explicaţia este că particulele respiratorii eliminate prin masca tricotată sunt sparte ulterior în altele mai mici din cauza materialului şi a faptului că nu acoperă faţa foarte bine.

„Vrem să subliniem faptul că încurajăm oamenii să poarte măști, dar vrem să poarte măști care funcționează efectiv”, a completat Martin Fischer.

Pentru a testa măștile, oamenii de știință au folosit o cutie neagră echipată cu un laser și o cameră de telefon mobil.

Cineva care purtat o mască de față a vorbit în direcția fasciculului laser din interiorul cutiei. Apoi, cantitatea de picături respiratorii împrăștiate de fascicul a fost înregistrată de aparatul foto din spatele cutiei.

Un algoritm de calculator a numărat apoi picăturile văzute în videoclip pentru a determina câte s-au scurs.

Cercetătorii au spus că aceasta este o metodă eficientă cu costuri reduse și eficiente pentru a testa care măşti de față au funcționat și care nu.

„Acesta este un instrument vizual foarte puternic pentru a conștientiza faptul că o mască foarte simplă, precum cea făcută în casă din bumbac, opresc foarte bine majoritatea acestor picături respiratorii.

Companiile și producătorii pot configura acest lucru și pot testa modelele de mască înainte de a le produce, ceea ce ar fi de asemenea foarte util”, a spus Fischer pentru CNN.

sursa: nypost