În lupta împotriva corupţiei sunt necesare trei lucruri, respectiv simplitate, responsabilitate şi transparenţă, este de părere Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
"În opinia mea, cea mai bună cale de a lupta împotriva corupţiei este să faci trei lucruri: cele trei cuvinte pe care le folosim sunt simplitate, responsabilitate şi transparenţă", a afirmat reprezentantul FMI, într-o dezbatere televizată.
El a explicat de ce e nevoie de simplitate: "Dacă birocraţia este foarte complicată, există o mulţime de locuri în care poate apărea corupţia, dar dacă sistemul este simplu, în cel mai rău caz sunt câteva locuri în care poate înflori corupţia. Deci, simplificând birocraţia, reduci posibilitatea apariţiei corupţiei". De asemenea, foarte importantă este responsabilitatea, prin pedepsirea corupţilor. "Atunci când oamenii sunt prinşi, când s-a demonstrat că sunt corupţi, trebuie pedepsiţi. Deci este o latură care ţine de sancţionare, de aplicarea legii. Trebuie să-i prinzi pe oamenii corupţi şi să arăţi că i-ai prins", a punctat Franks.
Potrivit acestuia, "au fost câteva eforturi interesante în acest sens, recent, la vămi". Informațiile să fie cât mai publice
În ceea ce priveşte transparenţa, oficialul FMI a afirmat că modul în care statul operează trebuie să fie cunoscut de toată lumea, în mod deschis, public, pe internet.
Astfel, dacă toată lumea ştie, de pildă, de câţi paşi e nevoie pentru a obţine un permis sau care este comisionul pentru acest serviciu, atunci oportunităţile pentru apariţia corupţiei sunt mult mai reduse.
"Deci sfatul nostru a fost legat de căile prin care fac să se întâmple toate acestea, şi asta am recomadat în program. Noi la FMI nu ne ocupăm de chestiuni executive, asta este treaba Ministerului de Justiţie, de consultanţi în chestiuni în securitate internă. Dar avem ceva de spus în cu privire la încercarea din sectorul public unul mai transparent şi mai simplu", a conchis Franks. Nicio condamnare, mult show la TV EVZ a arătat recent că deși ofensiva procurorilor anticorupţie asupra frontierelor a început înainte de integrarea în UE, marile dosare în care au fost acuzaţi vameşi nu şi-au găsit încă finalitatea în instanţe. Pe de altă parte, ce se întâmplă în vămile din România e un mecanism perpetuat de 20 de ani şi doar acest guvern a avut curajul de a dezmembra frăţia evazionistă din vămi, a declarat, în această seară, premierul Emil Boc.