Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai bogată femeie din Austria s-a despărțit de una dintre jucăriile sale de lux. Este cel mai scump iaht din lume. FOTO
Cea mai bogată femeie din Austria s-a despărțit de una dintre jucăriile sale de lux. Este cel mai scump iaht din lume. FOTO

Cea mai bogată femeie din Austria s-a despărțit de una dintre jucăriile sale de lux. Este cel mai scump iaht din lume. FOTO

Numai costurile de exploatare se ridică la 27.400 de euro pe zi. Și pentru deplasarea la țărm, un Bentley așteaptă în garajul iahtului sau un elicopter pe punte. Vorbim despre iahtul de lux pus la vânzare de moștenitoarea magazinelor Heidi Horten.

Moștenitoarea și colecționara de artă vieneză Heidi Goëss-Horten își vinde iahtul. Fabricat din oțel, cu o suprastructură din aluminiu, Carinthia VII, are o lungime de 100 de metri, este considerată una dintre cele mai elegante și frumoase nave din lume. În prezent, ea este ancorată în sudul Franței.

Moștenitorul magazinului universal Heidi Horten (Imagine: APA / GERT EGGENBERGER)

La bord sunt  şase apartamente și zonă de wellness 

Există șase apartamente și o zonă de wellness la bord. Prețul de construcție al iahtului livrat de un șantier naval din Bremen în 2002 a fost de 160 milioane. Un elicopter o aduce pe miliardara în vârstă de 80 de ani acasă în Austria, unde locuiește pe lacul Wörthersee. Pentru că călătoriile în largul mării sunt acum prea obositoare pentru ea.

Cu același preț își dorește să îl vândă, însă cel care îl va cumpăra va avea nevoie de mai mult de atât. Un astfel de iaht vine cu niște costuri operaționale care nu sunt pentru oricine. Numai un rezervor de combustibil pentru navă costă în jur de 500.000 de euro.

Goëss-Horten, care are o avere estimată la aproximativ 2,7 miliarde de euro, este văduva omului de afaceri Helmut Horten, fondatorul magazinului german Horten AG. Ea și-a moștenit averea la moartea soțului ei, care a decedat în noiembrie 1987.

Goëss-Horten este membră a consiliului de administrație al fundației caritabile Helmut Horten Stiftung și a fost raportată de Vindobona.org ca fiind cel mai mare donator al Partidului Popular Austriac (ÖVP).

„Carinthia VII” are 97 de metri lungime, aproape 16 metri lățime și are un tiraj de 4,80 metri. Elegantul iaht de lux al miliardarului Heidi Horten așteaptă acum un nou proprietar. (Imagine: Fritz Kimeswenger)

Căpitanul „Carinthia” Andreas Jungblut, care timp de 15 ani a condus „nava de vis”, este acum în căutarea unui nou port scrie Kronen Zeitung.

„În cercurile profesionale, Carinthia VII este încă considerat cel mai frumos și elegant iaht din lume. A fost construit după gustul excelent al doamnei Horten, care este și un colecționar de artă rafinat.”, declara acesta.

De menționat este faptul că moștenitarea magazinelor vieneze și colecționara de artă Heidi Goëss-Horten a decis să își vindă iahtul în contextul în care pentru ea, toate călătoriile au devenit obositoare, iar acest lucru tarnsformă totul ”mai mult în povară decât în plăcere”, acesta fiind și motivul pentru care cel mai frumos iaht din lume a rămas ancorat la Veneția fără a mai fi folosit de o bună periodă de timp.