O inițiativă legislativă a fost depusă în Parlament de către liberali care prevede introducerea în programa şcolară a unor cursuri prin care elvii să învețe acordarea primului ajutor, anunță Mediafax.
"Scopul legii este de a corecta aceste deficienţe şi de a introduce noţiunile de prim-ajutor ca disciplină obligatorie de studiu. Doar 0,5% din cei 1,7 de milioane de elevi înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal din România au noţiuni de prim-ajutor. În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a XII-a, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei şcolarului. Introducerea în legea educaţiei naţionale a unei discipline privind acordarea primului ajutor se impune având în vedere numeroasele riscuri la care sunt expuşi cetăţenii. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor, constând în modul de a acţiona în faţa unei urgenţe medicale şi de a evita sau reacţiona în faţa unui pericol cu potenţial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulţirii", se arată în textul proiectul de lege iniţiat de senatorul PNL Siminica Mirea.
Inițiatoarea mai spune că pregătirea necorespunzătoare din prezent a populaţiei privind acodarea primului ajutor e cauzată în primul rând de slaba eficienţă a actualelor programe.
"Cursurile de prim-ajutor fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, iar educaţie sanitară de la vârste mici ar creşte şansele de supravieţurire ale unei persoane dacă cei din jur ar şti cum să intervină până la sosirea ambulanţei sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate. Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. De cele mai multe ori avem de-a face cu o abordare superficială şi sumară în cadrul orelor de dirigenţie, biologie sau educaţie fizică sau cu predarea sporadică de către diverse organizaţii sau persoane", se mai arată în expunerea de motive.
Simina Mirea doreşte modificarea Articol 68 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, prin adăugarea unui alineat după alineatul (6). Alineatul (7) are următorul cuprins: "În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, cu excepţia celui prevăzut la art. 23, alin (1), litera 1, se include disciplina «Cursuri de prim-ajutor», disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina «Cursuri de prim-ajutor» se aprobă prin ordin comun al Ministerul Educaţiei Naţionale şi al Ministerului Sănătaţii".
Introducerea disciplinei "Noţiuni de prim ajutor" ca disciplină obligatorie de studiu în toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ a propus şi deputatul Tudor Ciuhodaru, dar proiectul său a fost respins definitiv în legislatura trecută. Proiectul său fusese semnat, în calitate de co-iniţiatori, de 38 de parlamentari PSD şi UNPR.