Ce vrea Germania pentru a accepta România în Schengen

Ce vrea Germania pentru a accepta România în Schengen

Introducerea, în regulamentul Schengen, a unei clauze care să permită „suspendarea temporară” din spaţiul fără frontiere a unei ţări ce nu reuşeşte să îşi securizeze graniţele ar face mai uşor de acceptat aderarea României şi Bulgariei. Asta susţine ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

De aceeaşi părere sunt şi mai mulţi diplomaţi din UE citaţi, sub protecţia anonimatului, de publicaţia electronică „EUObserver”. Aceştia spun că este logic să existe o legătură între reforma Schengen şi aderarea României şi Bulgariei. Astfel, primirea celor două ţări în spaţiul fără frontiere „ar fi mai uşor de vândut” opiniei publice din statele membre dacă se reuşeşte consolidarea normelor Schengen, explică diplomaţii.

În aşteptarea unor progrese ireversibile

La sfârşitul anului trecut, miniştrii german şi francez de Interne au cerut Comisiei Europene, într-o scrisoare comună, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria, prevăzută iniţial pentru martie 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen. Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”, spuneau cei doi miniştri.

Opoziţia Franţei şi Germaniei a făcut ca intrarea României şi Bulgariei în Schengen să fie amânată, iar Olanda a anunţat, ieri, că aşteaptă raportul Comisiei Europene pe Justiţie, din vară, pentru a decide asupra următorilor paşi privind aderarea celor două state est-europene. Berlinul se opune reintroducerii „arbitrare” a controalelor la frontiere Înaintea reuniunii extraordinare a miniştrilor de interne europeni, programată azi, la Bruxelles, Hans-Peter Friedrich a anunţat că Germania se pune reintroducerii controalelor „arbitrare” la fontierele interne Schengen, în vederea stopării imigraţiei masive provenite din nordul Africii.  „În niciun caz nu vom accepta o măsură care să limiteze libertatea de mişcare”, a spus oficialul german. La această reuniunea de azi, Comisia Europeană va face o serie de propuneri privind reforma Schengen şi gestiunea mai eficientă a imigraţiei. Astfel, controale temporare la frontierele interne Schengen ar trebui să fie posibile doar în situaţii excepţionale, informează RFI. Danemarca a anunţat, ieri, că va reintroduce controale vamale la frontierele sale cu statele din interiorul spaţiului Schengen. Decizia Danemarcei, care va intra în vigoare în două sau trei săptămâni, se va concretiza prin introducerea de controale în special la frontiera cu Germania, dar şi în porturi şi la podul Oeresund, care leagă Suedia de Danemarca. „Este vorba de o acţiune vamală, cu scanere pentru controlul autovehiculelor care par suspecte. Şi alte state fac acest lucru. Nu este vorba despre un control de paşapoarte şi nici de închiderea frontierelor”, a precizat azi ministrul danez al integrării Soeren Pind. Acordul Schengen permite statelor membre, în număr de 25, să reintroducă controalele la frontiere pe o perioadă limitată, în cazul unei "ameninţări grave pentru ordinea publică sau securitatea internă".

Într-o scrisoare oficială adresată Comisiei şi Consiliului European, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul italian, Silvio Berlusconi, au cerut, luna trecută, ca statele din Schengen să poată reinstitui controalele şi în cazul unor fluxuri migratorii, precum cel din nordul Africii.