Ce ucide mai mult, pandemia sau restricțiile? Răspunsul năucitor al oamenilor de știință

Ce ucide mai mult, pandemia sau restricțiile? Răspunsul năucitor al oamenilor de știință

Peste 7.000 de oameni de știință și medici, de la cele mai prestigioase universități de nivel mondial, au semnat o amplă petiție împotriva măsurilor de lockdown, a căror continuare ar putea duce la pierderea mai multor vieți decât cele salvate de coronavirus, în întreaga lume.

Potrivit semnatarilor scrisorii, care au cerut ca guvernele lumii să nu treacă cu vederea argumentele lor fundamentate științific, continuarea măsurilor de lockdown ar fi devastatoare.

Oameni de știință și medici de la universități de top precum Oxford, Stanford și Harvard, au lansat un apel pentru ca cei care nu fac parte din categoria de risc să-și poată continua viața în mod normal. Mai mult, experții consideră că regulile de blocare a țărilor, atât în ​​SUA, cât și în Marea Britanie, în așteptarea unui vaccin, cauzează „daune ireparabile, mai ales în rândul categoriilor sociale defavorizate”.

„Celor care nu sunt vulnerabili ar trebui să li se permită imediat să-și reia viața în mod normal”,se arată în scrisoare. În plus, ei susțin că distanțarea socială și masca provoacă „efecte devastatoare asupra sănătății fizice și mentale pe termen mediu și scurt”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre semnatari se numără profesori de la universități prestigioase din lume. Dr Sunetra Gupta, de la Universitatea Oxford, a fost unul dintre autorii scrisorii deschise, trimisă împreună cu petiția, alături de dr. Martin Kulldorff de la Universitatea Harvard și dr. Jay Bhattacharya din Stanford.

Numită „Great Barrington Declaration”, după orașul din Massachusetts în care a fost scrisă, petiția a fost semnată de aproape 73.000 de persoane în momentul redactării acestui document, precum și de peste 4.700 de oameni de știință din domeniul medical și al sănătății publice și de aproximativ 3.200 de medici. Iar semnăturile continuă să curgă.

E mai bun modelul suedez?

Presa de peste Ocean scria zilele trecute că șeful Departamentului Sănătății din administrația Trump, Alex Azar, precum și consilierul lui Trump, Scott Atlas, au avut recent o întrevedere cu  Bhattacharya,  cu Sunetra Gupta și cu Kulldorff, experți care încă de la începutul pandemiei au sprijinit modelul suedez pentru obținerea „imunității de turmă”.

 „Adoptarea de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile ar trebui să fie obiectivul central al răspunsurilor de sănătate publică la Covid-19. Cu titlu de exemplu, centrele de îngrijire medicală ar trebui să utilizeze personalul cu imunitate dobândită și să efectueze teste PCR frecvente ale personalului și vizitatorilor. Rotația personalului ar trebui redusă la minimum. Pensionarii care stau acasă ar trebui să primească alimente și alte elemente esențiale la domiciliu. Când este posibil, ar trebui săse  întâlnească cu membrii familiei în spațiu deschis”.

Efecte devastatoare pe termen mediu

„Politicile actuale de blocare produc efecte devastatoare asupra sănătății publice pe termen scurt și lung”, se mai spune în petiție.

„Rezultatele includ rate mai mici de vaccinare la copii, agravarea bolilor cardiovasculare [cardiace], mai puține screening-uri ale cancerului și deteriorarea sănătății mintale - ceea ce va conduce la creșterea mortalității în anii următori, cu clasa muncitoare și cu tinerii care poartă cea mai grea povară”. „A lăsa elevii în afara școlii este o nedreptate la fel de gravă”, mai adaugă declarația.

„Celor care nu sunt vulnerabili ar trebui să li se permită imediat să-și reia viața în mod normal, iar măsuri simple de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și rămânerea acasă atunci când sunt bolnavi ar trebui să fie respectate de toată lumea pentru a consolida pragul de imunitate de turmă. Școlile și universitățile ar trebui să fie deschise. Activitățile extracurriculare, cum ar fi sportul, ar trebui reluate. Adulții tineri cu risc scăzut ar trebui să lucreze normal, și nu acasă”.

În cele din urmă, declarația solicită reluarea vieții normale, afirmând mai precis că „restaurantele și alte afaceri ar trebui să se deschidă. Arta, muzica, sportul și alte activități culturale ar trebui reluate”.

Petiția se transformă într-un ecou al cuvintelor președintelui Trump de la începutul acestei săptămâni, când a revenit la Casa Albă și le-a cerut americanilor să nu mai trăiască cu teamă fiindcă astfel vor lăsa virusul să le domine viețile.

Criză istorică a sărăciei

Virulenta scrisoare este complementară unui alt studiu de dată recentă al Ministerului de Cooperare economică și Dezvoltare din Germania, care arată că politicile de lockdown „vor distruge de 7 ori mai mulți ani de viață decât vor salva”. Deținătorul portofoliului acestui minister, Gerd Muller, a avertizat că măsurile de lockdown la nivelul întregului mapamond, care au antrenat unad intre cele mai mari crize a sărăciei și foamei din istorie, vor ucide mai multe persoane decât virusul însuși.

Victime colaterale

De asemenea, alți specialiști în politici publice de sănătate, printre care profesorul Richard Sullivan sau Peter Nilsson de la Lund University, avertizează că restricțiile la tratamentele adecvate pot duce la o accelerare a numărului cazurilor de decese provocate de cancer. Potrivit Karol Sikora, specialist oncolog din sistemul public de sănătate al Marii Britanii (NHS), putem estima circa 50.000 de decese provocate de cancer din cauza suspendării acțiunilor de screening în timpul lockdown-ului din această țară.

În plus, un studiu publicat de prestigioasa revistă științifică The Lancet relevă că distanțarea fizică, închiderea școlilor, restricțiile comerciale și blocarea țărilor vor înrăutăți situația malnutriției copiilor la nivel global. De asemenea, în rândul bolnavilor de tuberculoză s-ar putea înregistra 1,4 milioane de morți la nivel global, provocate de lipsa tratamentelor specializate.

Sursa: zerohedge