Ce TREBUIE să ştii şi cum te poţi APĂRA dacă ţi se ridică maşina în următoarele 45 de zile

Ce TREBUIE să ştii şi cum te poţi APĂRA dacă ţi se ridică maşina în următoarele 45 de zile

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, ca hotărârile de consiliu local, în baza cărora erau ridicate maşinile parcate neregulamentar, nu pot acţiona asupra dreptului la proprietate a unui cetăţean. Prin urmare, ridicarea maşinilor este ilegală.

EDITORIAL. Ce se ascunde în spatele ridicărilor auto. Radiografia unei tâlhării la drumul mare. DNA, DIICOT şi ANAF sunt pe recepţie?

 

Cu toate acestea, unele primării au transmis că vor respecta decizia, în timp ce altele au declarat că vor continua să ridice autoturismele până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

O afacere profitabilă

Deoarece şoferii plăteau foarte mulţi bani pentru a-şi recupera maşina, afacerea ridicărilor de autoturisme s-a dovedit a fi foarte profitabilă. Pe lângă amendă pentru parcarea neregulamentară, în sectoarele 1 şi 6 din Capitală, dar şi în oraşele Braşov, Sibiu, Timişoara sau Iaşi, firmele le duc într-un centru special, de unde şoferii le recuperează contra unei taxe cuprinse între 200 şi 700 de lei, plus penalizări, după caz.

Ce trebuie să facă şoferii

Decizia instanţei va ajuta şi mai mult şoferii, începând de luni, să câştige în instanţă procesele deschise împotriva firmelor de ridicări.

Mai mult decât atât, câteva primării, precum cea din Sectorul 1 al Capitalei şi din Iaşi, au anunţat că nu vor mai ridica maşinile parcate neregulamentar.

Cu toate acestea, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea unei maşini care blochează accesul într-un spital sau circulaţia mijloacelor de transport în comun. În plus, decizia ÎCCJ nu-i va scuti pe şoferi de amenzi, care pot ajunge şi la 400 de lei, conform stirileprotv.ro.

Însă nu toate primăriile renunţă la meteahnă.Cele din Sibiu sau Braşov au anunţat că vor continua ridicarea maşinilor, până când decizia instanţei va fi publicată în Monitorul Oficial.