Evenimentul Zilei > Social > Ce trebuie să știi despre vaccinul Pfizer. Când este recomandat să faci rapelul
Ce trebuie să știi despre vaccinul Pfizer. Când este recomandat să faci rapelul

Ce trebuie să știi despre vaccinul Pfizer. Când este recomandat să faci rapelul

Un nou studiu arată că mărirea spațiului dintre cele două doze Pfizer stimulează răspunsul anticorpilor la vârstnici. Cercetătorii spun că rezultatele confirmă decizia Marii Britanii de a prelungi intervalul între cele două doze de la 3 la 12 săptămâni.
Extinderea intervalului dintre dozele vaccinului BioNTech / Pfizer de la 3 la 12 săptămâni întărește răspunsul anticorpilor la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu din Marea Britanie.
Cercetătorii de la universitatea din Birmingham, care lucrează în colaborare cu Public Health England, au declarat că descoperirile lor au justificat controversata decizie a guvernului britanic în decembrie de a aștepta 12 săptămâni între prima și a doua doză, mai degrabă decât cele 21 de zile recomandate de studiile clinice Pfizer.
„Sfatul de a acorda prioritate primelor doze, astfel încât să ofere un impact mai mare asupra sănătății publice și să salveze mai multe vieți, a fost considerat destul de îndrăzneț la acea vreme, dar datele arată că a dat roade”, a declarat Gayatri Amirthalingam, epidemiolog.
 Studiul de la Birmingham a implicat 172 de persoane cu vârste cuprinse între 80 și 99 de ani, cărora li s-au administrat câte două doze cu vaccinul Pfizer. Din grup, 73 au avut un interval de 12 săptămâni între doze și 99 un interval de trei săptămâni. Nivelurile maxime de anticorpi neutralizanți, atinse la 2-3 săptămâni după al doilea vaccin, au fost în medie de 3,5 ori mai mari în grupul cu decalaj extins.

Se poate reduce nevoia de vaccinări uletrioare

Deși cercetătorii nu știu cât va dura acest răspuns crescut al anticorpilor sau dacă se va traduce într-o protecție sporită împotriva infecțiilor și bolilor, Paul Moss, profesor de hematologie la Birmingham, a fost optimist. Rezultatele cercetării noastre pot fi importante în dezvoltarea strategiei globale de vaccinare, întrucât o prelungire a intervalului celei de-a doua doze de vaccin la persoanele în vârstă poate reduce nevoia de vaccinări ulterioare, a spus el.
Studiul a analizat, de asemenea, răspunsul sistemului imunitar celular la diferite regimuri de dozare, dar rezultatele au fost mai puțin clare. Intervalul de 3 săptămâni a generat celule T care vizează virusul Sars-Cov-2 mai repede decât intervalul de 12 săptămâni și a atins un vârf mai mare, dar nivelurile au scăzut. „Semnificația acestor răspunsuri celulare nu este încă clară”, a spus Helen Parry din Birmingham, primul autor al lucrării. „Vom urmări studiul acestor pacienți și vom vedea cum se schimbă anticorpii și datele celulare în următoarele șase luni”.

Întârzierea rapelului cu Pfizer ar ajuta şi pe plan social atunci când nu ajunge vaccinul pentru populaţie

Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicată în studiu, a comentat: „În ansamblu, aceste date adaugă un sprijin considerabil politicii de întârziere a celei de-a doua doze de vaccin Covid-19 atunci când disponibilitatea vaccinului este limitată și populația cu risc este mare”. Ea a adăugat: „Urmărirea pe termen mai lung ne va ajuta să înțelegem care interval de vaccin va fi optim în viitor, odată ce criza imediată se va termina”.
Într-o declarație separată, PHE a declarat vineri că vaccinările împotriva Covid-19 din Marea Britanie au prevenit în mod direct aproximativ 11.700 de decese ale persoanelor în vârstă de 60 de ani și peste până la sfârșitul lunii aprilie, relatează ft.com/.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.