Virusul ucigaș care a pornit din China și a stârnit panică la nivel global după ce s-a răspândit și în alte 27 de țări a infectat până la această oră peste 80.000 de persoane din întreaga lume, dintre care peste 2.700 au murit.
În mijlocul acestei isterii provocate de noul coronavirus, majoritatea își pune o serie de întrebări legate de acest virus, ce este el de fapt și cum pot evita infectarea.
Care sunt simptomele?
Majoritatea coronavirusurilor se răspândesc la fel cum o fac și alți viruși care provoacă o răceală, respectiv prin tuse și strănut, atingerea mâinilor sau a feței unei persoane infectate sau prin atingerea unor lucruri pe care le-au atins persoanele infectate.
Potrivit specialiștilor, simptomele noului coronavirus încep cu febră ridicată, urmată de o tuse uscată, care după o săptămână duce la dficultăți de respirație, astfel că pacienții necesită tratament în spitale și o supraveghere permanentă. Rareori, noul coronavirus provoacă strănut sau nas curgător.
Perioada de incubație durează până la 14 zile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Unii cercetători susțin, însă, că poate dura chiar și 24 de zile, ba mai mult, oamenii de știință chinezi susțin că unele persoane pot transmite virusul chiar înainte ca simptomele să își facă apariția.
Cât de mortal este coronavirusul?
Pe baza unor date colectate de la 44.000 de pacienți infectați cu noul coronavirus, OMS precizează că 81% dintre cei infectați prezintă simptome ușoare, 14% dintre pacienți prezintă simptome severe și doar 5% prezintă o situație critică. Rata deceselor cauzate de acest coronavirus, care a fost numit Covid-19, pare destul de scăzută, mai exact între 1% și 2%.
Poate fi tratat sau vindecat noul coronavirus?
În momentul de față nu există un vaccin sau tratament specific acestui virus, medicația se bazează pe menținerea corpului pacientului în mișcare, inclusiv suportul respirației, până în momentul în care sistemul imunitar al celui infectat poate lupta singur împotriva virusului.
Cu toate acestea, se lucrează deja la dezvoltarea unui vaccin și se speră că vor exista studii umane înainte de încheierea anului. Spitalele testează de asemenea medicamente antivirale pentru a vedea dacă au un impact.
Cum ne protejăm?
- Spălați-vă pe mâini! Săpunul și gelul de mâini pot ucide virusul - Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați și spălați-vă mâinile după aceea, pentru a preveni răspândirea virusului - Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura dacă mâinile dvs. ating o suprafață contaminată de virus. - Nu vă apropiați prea mult de persoanele care tusesc, strănută sau au febră. Ele pot răspândi în aer mici picături care conțin virusul, anunță OMS.
Cât de rapid se răspândește Covid-19?
În fiecare zi sunt raportate mii de cazuri noi, dar cu toate acestea, analiștii susțin că adevărata scală ar putea fi de zece ori mai mare decât cifrele oficiale. Cu toate că deja au fost raportate cazuri în mai multe țări, OMS nu a declarat încă o pandemie. OMS este îngrijorată de numărul de cazuri care nu au o legătură clară cu China sau alte cazuri confirmate.
Dacă răcelile și gripa tind să se răspândească cel mai rapid în timpul iernii, există speranța ca zilele călduroase să ducă la dispariția focarului. Cu toate acestea, o tulpină diferită de coronavirus, sindromul respirator din Orientul Mijlociu, a apărut în vară, în Arabia Saudită, deci nu există nicio garanție că vremea mai caldă va opri focarul.
Acest virus nu este cu adevărat „nou” - este doar nou pentru oameni, după ce a sărit dintr-o specie în alta. Multe dintre cazurile anterioare au fost legate de piața de comerț ridicată a fructelor de mare din China, din Wuhan.
În China, o mulțime de oameni intră în contact strâns cu animalele care conțin viruși, iar ținând cont de populația densă a țării, boala poate fi răspândită cu ușurință, informează BBC.