Ce trebuie să ştii dacă vrei să înfiinţezi un ONG

Aproximativ 3.000 de lei sunt costurile minime pentru înfiinţarea unei organizaţii neguvernamentale. E nevoie de minimum trei membri fondatori.

Criza economică îi încurajează pe români să înfiinţeze ONG-uri cu scopul de a atrage cât mai multe fonduri europene. Trei prieteni care dispun de 3.000 de lei şi doresc să desfăşoare o activitate nonprofit pot constitui o organizaţie neguvernamentală.

Numărul mare de ONG-uri nou-înfiinţate în această perioadă dificilă din punct de vedere economic pare a avea două explicaţii: fondurile UE şi ocolirea achitării taxelor de către românii întreprinzători. Pentru a avea însă succes, noii ONG-işti ar trebui să ştie că cele mai multe finanţări merg către asociaţiile cu activitate în domeniul social.

„Asociaţiile care vizează asistenţa socială, ajutorarea copiilor, bolnavilor sunt mai interesante pentru că cea mai mare parte a fondurilor sunt destinate unor astfel de activităţi. Pe de altă parte, cea mai mare parte a sponsorizărilor merg către asociaţiile cu activitate în domeniul protecţiei mediului”, a spus Alin Stancu, director financiar al Agenţiei de Monitorizare a Presei.      

Acte necesare şi costuri

Primul pas în demararea înfiinţării unui ONG este stabilirea obiectivului. Dacă fondatorii, potrivit legii fiind necesar minimum 3 persoane pentru a constitui un ONG, au căzut de acord asupra domeniului în care vor să activeze organizaţia, pot trece la acţiune. Mai întâi trebuie să obţină de la Ministerul Justiţiei un document contra sumei de 5 lei care să ateste că denumirea aleasă nu a fost rezervată de altcineva. Urmează stabilirea unui sediu social, de regulă poate fi locuinţa unuia dintre fondatori.

Cele mai mari cheltuieli se fac pentru redactarea documentelor constitutive şi constituirea patrimoniului iniţial. Pentru redactarea Statutului şi a Actului Constitutiv se poate apela la un avocat, dar modelele documentelor pot fi obţinute de pe internet, completate şi duse la un notar pentru autentificare. Costurile sunt între 200 lei şi 2.000 de lei. În cazul patrimoniului este mai simplu, fiind necesar un salariu minim brut pe economie, adică 705 lei.

Pentru a demara acţiunea de dobândire a personalităţii juridice a ONG-ului, fiecare dintre fondatori trebuie să obţină cazierul fiscal personal. Este bine de ştiut că acesta se obţine de la AFP contra unei taxe de 20 lei. Toate documentele trebuie depuse la registratura judecătoriei în raza căreia se află sediul organizaţiei pentru a i se acorda personalitate juridică şi a fi înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor.

Pentru ca ONG-ul să poată desfăşura operaţiuni financiare este nevoie de un cod unic obţinut de la AFP şi de deschiderea unui cont bancar pentru care se plătesc 20 de lei. Ultimul pas este de a comanda ştampile, imprimate personalizate, ceea ce costă cam 300 lei. Astfel, pe lângă cei aproximativ 1.500 lei necesari înregistrării ONG-ului, vor mai trebui 1.800 de lei pentru înregistrarea numelui la OSIM.         ATRACŢIE

Bani UE pentru ONG-uri

Fondurile europene reprezintă speranţa ONG-urilor. Finanţările interne reducându-se, banii veniţi de la UE sunt mană cerească pentru asociaţii. „Mulţi sunt atraşi de faptul că există foarte multe fonduri structurale disponibile şi se gândesc că le pot accesa prin intermediul unui ONG. Oricum, mare parte din finanţările care ajung la asociaţii sunt din fonduri UE”, a spus Alin Stancu.

Dorinţa de a accesa bani europeni este cu atât mai mare cu cât sponsorizările oferite de companii s-au restrâns considerabil în ultimul an. „Singurele fonduri disponibile acum sunt cele europene. Organizaţiile se orientează către banii de la UE în lipsa unor finanţări interne”, a spus Ioana Tăriceanu, preşedintele Fundaţiei „Copii Sănătoşi”.

Întrucât se bazează pe fondurile europene, reprezentanţii ONG-urilor i-au solicitat premierului Emil Boc, în cadrul întâlnirii de ieri de la Palatul Victoria, să acorde asociaţiilor garanţii de stat pentru a putea accesa mai uşor credite bancare pentru cofinanţarea proiectelor UE.

„ONG-urile aduc în ţară peste 500 de milioane de euro, din care 95% sunt fonduri UE şi trebuie găsită o soluţie pentru ca valoarea acestei sume să nu scadă”, a spus directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Ionuţ Sibian, în cadrul întâlnirii cu premierul.