Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce trebuie să facă, începând de azi, românii care revin din Bulgaria sau Serbia. Altfel NU pot intra în țară
Ce trebuie să facă, începând de azi, românii care revin din Bulgaria sau Serbia. Altfel NU pot intra în țară

Ce trebuie să facă, începând de azi, românii care revin din Bulgaria sau Serbia. Altfel NU pot intra în țară

Bulgaria a intrat, de la miezul nopții, pe lista galbenă. Mulți români și-au scurtat vacanțele și au revenit acasă, dar sunt încă destui care se află pe teritoriul statului vecin.

Aceștia trebuie să știe că s-au schimbat condițiile de intrare în țară.

CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Bulgaria, una dintre destinațiile preferate ale românilor, a intrat în zona galbenă, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinați și cei care prezintă un test PCR negativ sunt scutiți de carantină la întoarcerea în țară. Testul PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore.

Pentru ceilalți, carantina este de 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

În zona galbenă au trecut și Serbia, Albania, Slovacia și Belarus, iar în zona roșie au intrat, printre altele, și Elveția, Maldive și Macedonia de Nord. Noua listă a intrat în vigoare începând de duminică noapte.

Dacă țara din care reveniți este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ. În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.