Ce surprize neplăcute ascund apartamentele noi ieftine

În weekend se deschide o expoziţie de case noi low cost. Specialiştii avertizează că preţul mic de azi poate aduce probleme în viitor şi îi sfătuiesc pe clienţi să ceară informaţii detaliate.

Garsoniere noi de 25.000 de euro, apartament de două camere cu 50.000 de euro, plus reduceri pentru mobilier - târgul de imobiliare care se deschide astăzi la Palatul Copiilor din Capitală îşi întâmpină clienţii cu cele mai ieftine oferte de locuinţe noi de pe piaţă. Project Expo low cost îşi va ţine porţile deschise până duminică.

Specialiştii îi avertizează pe cei interesaţi de achiziţia unei case că "ieftin" poate presupune o serie de surprize neplăcute, aşa că vizitatorii ar trebui să verifice ofertele cu multă atenţie.

Case ieftine, în afara oraşului

Cel mai mic preţ din cadrul târgului este valabil pentru o garsonieră de 30 de metri pătraţi, într-o vilă de lângă staţia de metrou IMGB. Locuinţa se vinde cu 25.000 de euro şi vine la pachet cu un loc de parcare.

În vestul Bucureştiului, garsonierele sunt ceva mai mari, dar şi mai scumpe. Cele din cadrul complexului Avangarde, de exemplu, au 52 mp şi costă 42.500 de euro. Ansamblul este amplasat pe Prelungirea Ghencea, între capătul autobuzului 368 şi cimitirul Ghencea 2. În apropiere, în complexul Red House 2, garsonierele costă 34.000 de euro şi au 31,2 mp construiţi.

Cei care vor să cheltuiască mai puţin de 50.000 de euro pe un apartament de două camere pot să se mute în Popeşti Leordeni.

La intrarea în comună, în complexul Metropolitan Residence, pentru două camere cu o suprafaţă totală utilă de 66 mp se plătesc de la 55.000 de euro. Nu departe de acesta se află un bloc nou, unde pentru o locuinţă de 55 mp, cu loc de parcare inclus, preţul este de 47.000 de euro.

Tot în jurul acestei sume se plasează şi unităţile locative din comuna Tunari - în complexul Avalon Residence, un apartament cu două camere şi grădină proprie costă de la 49.875 de euro, în timp ce unul cu terasă - 47.775 de euro.

Posibile capcane

Preţul mic presupune însă o serie de riscuri, avertizează specialiştii. "Dacă finisajele sunt bune, înseamnă că s-a făcut rabat la calitate în structură, utilităţi sau facilităţi. Dacă sunt finisaje mai puţin bune, poate fi un preţ corect", estimează Ion Cătuţoiu, reprezentant al unei agenţii imobiliare.

Infrastructura. Una dintre probleme o poate constitui infrastructura deficitară. "Sunt zone în care drumurile nici măcar nu sunt asfaltate, sunt de pământ sau pavate cu pietre", spune analistul Radu Zilişteanu.

În plus, locuinţele sunt deseori departe de mijloacele de transport în comun. Faptul că sunt în zone îndepărtate poate însemna şi posibilităţi de intervenţie reduse în vederea efectuării diverselor reparaţii necesare.

Canalizarea este un alt aspect care poate cauza probleme în viitor. Cu cât ansamblul e mai departe de oraş şi a presupus o reţea mai lungă pentru racordarea de utilităţi, cu atât există riscul ca acestea, făcute de mântuială, să cedeze chiar în câteva luni de utilizare.

Finisaje. Un preţ mic poate presupune şi finisaje de calitate îndoielnică. "Se poate întâmpla ca la un moment dat să cadă bucăţi din tencuială sau să apară igrasie", avertizează Zilişteanu.

INTERVAL

Expoziţia de case va fi deschisă până duminică

Târgul de imobiliare Project Expo low cost va fi deschis de vineri până sâmbătă, în intervalul 10.00-18.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 17.00. Evenimentul are loc la Palatul Copiilor din Capitală şi reuneşte 40 de expozanţi - atât dezvoltatori, cât şi consultanţi din domeniul imobiliar. Intrarea este gratuită.

Ediţia aceasta se bazează pe conceptul "preţul cel mai mic", astfel că reuneşte nume care prezintă acum pe piaţă cele mai ieftine unităţi locative. Aceasta este cea de-a cincea ediţie din acest an a târgului de la Palatul Copiilor. Organizatori ai expoziţiei sunt companiile Project Events şi Zero Points Consulting.