Ce știu SRI și SIE despre Călin Georgescu. Raportul a fost desecretizat

SIE / sursa foto: wikipedia

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informaţiilor despre campania lui Călin Georgescu prezentate de SRI, SIE, MAI şi STS în şedinţa CSAT de săptămâna trecută.

Iohannis a declasificat documentele despre Călin Georgescu prezentate în CSAT

Klaus Iohannis, președintele României, a fost de acord, potrivit legii, cu declasificarea, informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa de miercuri a CSAT.

În document se arată că SRI a obţinut date care au scos la iveală o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media, pentru a creşte în ritm accelerat popularitatea lui Călin Georgescu.

SIE în CSAT: România este ținta acțiunilor hibride ruse

În document se mai arată că SIE a relevat faptul că România este o ţintă a acţiunilor hibride ruse, care includ atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.

„Apreciem că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuti cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.

Reţine atenţia că în cursul acestui an situaţia politică din România a fost abordată şi în cadrul talk-showurilor politice din Rusia - jurnaliştii ruşi lansează ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare”, afirmă SIE în raportul prezentat la ședința CSAT.

SIE mai declară că analiza modului în care aparatul de propagandă rusă a vizat România în 2024 evidenţiază o abordare indirectă. Aceasta are în vedere apartenenţa la NATO/UE şi conexiunea cu sprijinul acordat Ucrainei şi R. Moldova.

SRI: Georgescu, nivel de popularitate scăzut până pe 20 noiembrie

Ascensiunea lui Călin Georgescu în sodajele de opinie a fost determinată de  campania coordonată de creşterea popularităţii, amplificată pe TikTok cu două săptămâni înainte de data scrutinului, care a reuşit să-i asigure victoria în primul tur de scrutin cu 22,94%.

SRI declară că Georgescu era la un nivel de notorietate scăzut cu câteva săptâmâni înainte de turul I al alegerilor. „În sondajele din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenţie de vot, iar la 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10.6%”, afirmă documentul SRI depus la CSAT.

SRI afirmă că Georgescu a declarat la AEP „0” lei, buget de campanie, ceea ce înseamnă că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia.

Datele deţinute au arătat implicarea contului Tik Tok „bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în ultimele săptămâni de promovare a lui Georgescu.

SRI: Bogdan Peșchir, donații de peste un milion de euro pentru Georgescu

Acesta, a utilizat contul „bogpr” pentru a realiza donaţii pe Tik Tok de peste un million de euro.

Implicarea lui Bogdan Peșchir a fost confirmată și de reprezentanţii Tik Tok în dialogul cu autorităţile române.

SRI. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Aceştia au confirmat identitatea utilizatorului contului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10 – 24.11 2024 către utilizatorii unor conturi de Tik Tok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, chiar și după data inchiderii campaniei electorale.

SRI: finanţarea influencerilor Tik Tok a fost asigurată și prin platforma FameUp

Bogdan Peşchir are un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei pe care o deține din 2021, DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov.

Anterior, Peșchir a fost programator în cadrul unor firme din Braşov, care derulează activități în domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel Prodănescu, cetăţean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995.

SRI a mai aratat că finanţarea influencerilor Tik Tok a fost asigurată și prin platforma FameUp, platformă dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online.