Evenimentul Zilei > Justitie > Ce spune Codul din Iowa despre alcoolul la volan. Cîțu nu a avut parte de circumstanțe atenuante
Ce spune Codul din Iowa despre alcoolul la volan. Cîțu nu a avut parte de circumstanțe atenuante

Ce spune Codul din Iowa despre alcoolul la volan. Cîțu nu a avut parte de circumstanțe atenuante

În ultimele zile s-a vorbit enorm despre condamnarea premierului Cîțu, în Statele Unite, pentru conducerea sub influența alcoolului.

Evenimentul Zilei vă prezintă articolul din Codul Penal din Iowa care se referă la conducerea sub influența alcoolului, în baza căruia a fost condamnat premierul Florin Cîțu.

Astfel, în codul de legi din Iowa, regăsim secțiunea 321J.2, care se referă strict la conducerea sub influența alcoolului sau a unei substanțe alcoolice sau în timp ce se află sub influența unei substanțe alcoolice, cu o concentrație de alcool de 0,08 sau mai mare (OWI).

Premierul Florin Cîțu a fost cercetat penal și ulterior condamnat pentru doua dintre subsecțiunile acestei infracțiuni, respectiv subsecțiunea 1a și subsecțiunea 1 b. Cele două acuzații se referă la:

* 1. O persoană comite infracțiunea de conducere în stare de ebrietate în cazul în care persoana conduce un
autovehicul în acest stat în oricare dintre următoarele condiții:
a. În timp ce se află sub influența unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinații de
astfel de substanțe.
b. În timp ce are o concentrație de alcool de 0,08 sau mai mare.

Sancțiunile care se pot dispune

În prezent cunoaștem că premierul a fost prins o singură dată conducând sub influența alcoolului și știm că s-a aflat la prima abatere de la lege, dar cu toate astea Florin Cîțu nu a putut beneficia de o sentință amânată, deoarece concentrația alcoolică a acestuia a fost foarte mare, ceea ce reprezintă o circumstanță agravantă.

De asemenea, Codul din Iowa face disctincție între o faptă, două sau mai multe și dispune condamnări diferite.

*2. O persoană care încalcă subsecțiunea 1 comite:
a. O contravenție gravă pentru prima abatere.
b. o contravenție agravată pentru a doua infracțiune.
c. o infracțiune de clasa „D” pentru a treia infracțiune și pentru fiecare infracțiune ulterioară.

Cum se pedepsește o prima abatere de la lege

Comiterea unei singure infracțiuni se pedepsește clar cu minim două zile de închisoare și amendă de minim 1.000 de dolari SUA. Codul din Iowa explică pe larg despre sancțiunile care pot fi impuse de judecător.

* 3. O primă infracțiune se pedepsește cu toate următoarele:

a. O perioadă minimă de încarcerare în închisoarea județeană de patruzeci și opt de ore, dar nu mai mult de un an de zile, care se execută conform ordinului instanței, din care se deduce orice perioadă de timp pe care persoana s-a aflat într-o închisoare sau într-un centru de detenție după arestare.

Alcoolemia uriașă l-a adus în fața instanței

Codul din Iowa mai prevede că o persoană aflata la prima abatere, dar care a condus cu o alcoolemie foarte mare nu beneficiază de anumite circumstanțe atenuante.

(2) O persoană nu este eligibilă pentru o hotărâre amânată în temeiul secțiunii 907.3 dacă persoana respectivă a fost condamnată pentru o încălcare a prezentei secțiuni sau permisul de conducere al persoanei a fost revocat în temeiul prezentului capitol , și se aplică oricare dintre următoarele:

(a) În cazul în care concentrația de alcool a inculpatului stabilită prin rezultatele unei analize de unei mostre de sânge, de respirație sau de urină a inculpatului, prelevate în conformitate cu prezenta capitol depășește 0,15, indiferent dacă concentrația de alcool indicată de analiza de alcoolemie este sau nu testul chimic minus marja de eroare stabilită, inerentă dispozitivului sau metodei utilizate.

Cîțu a avut permisul suspendat minim șase luni

Legea din Iowa mai prevede că la pronunțarea unei hotărâri de condamnare, se aplică o sancțiune civilă în conformitate cu dispozițiile din Iowa Code 2021, secțiunea 321J.2.

Printre aceste măsuri sunt revocarea permisului de conducere al persoanei pentru o perioadă minimă de o sută optzeci de zile, până la o perioadă maximă de revocare de un an.

Mai mult, departamentul solicită pârâtului să instaleze un dispozitiv de blocare a aprinderii de un tip aprobat de comisarul pentru siguranță publică pe toate vehicule aflate în proprietatea sau în exploatarea pârâtului, în cazul în care pârâtul solicită o restricție temporară de restricție. temporar restricționat.

La ce a fost condamnat Cîțu

Florin Cîțu a fost condamnat la Tribunalul Districtual din Story County – Nevada la două zile de închisoare, plata unei amenzi de 1.000 de dolari SUA, la o taxă suplimentară de 300 de dolari și la o altă taxă de cinci dolari.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: