CE SIMT SINUCIGAȘII în ultimele lor clipe de viață! Un celebru medic român a descoperit cum se face trecerea în neființă
Editura Evenimentul si Capital

CE SIMT SINUCIGAȘII în ultimele lor clipe de viață! Un celebru medic român a descoperit cum se face trecerea în neființă

Autor: | | 0 Comentarii | 4577 Vizualizari

Marele medic legist Nicolae Minovici, fratele lui Mina Minovici, s-a spânzurat ca să poată înțelege ce e în mintea sinucigașilor care aleg această metodă de a-și pune capăt zilelor. Lucrarea scrisă de el a fost și este studiată de doctori din toată lumea.

Nicolae Minovici a experimentat pe propria piele efectele autostrangulării. La propriu. Astfel el a găsit răspunsul la întrebarea: Ce simte o persoană când se spânzură?

În 1904, medicul legist publica ”Studiu asupra spânzurării”, după ce a ales să se atârne în ștreag de 12 ori, testându-și teoriile și bănuielile asupra ultimelor clipe de viață ale sinucigașilor și a celor care mor prin spânzurare.

„Prima oară când am încercat să-mi provoc moartea zăceam în patul meu privind cerul. Cu ambele mâini mi-am strâns cu putere gâtlejul în jurul mărului lui Adam. În secunda a cincea simţeam cum se coboară peste mine un val purpuriu şi apoi un val negru... Apoi am simţit ceva asemănător ca o cumplită decărcare electrică şi totul se făcu negru. Am pierdut simţul raţiunii", a povestit în lucrarea sa somitatea medicală.

Iniţial, Minovici îşi construise un aparat simplu de auto asfixiere, o saltea, un scripete atârnat de un tavan şi o funie care era trasă manual de către cercetător. Apoi treptat, ajutat de unul sau doi asistenţi, era ridicat timp de câteva secunde, la o înălţime de aproximativ doi metri.

Dureri insuportabile

„Curagiul căpătat din aceste şedinţe, a doua zi ne-a făcut să încercăm una mai lungă... de data asta şedinţa a fost prelungită până la 26 de secunde... şi ne-am putut da mai bine seama de mecanismele morții. Durerea ce laţul ne provoacă în dreptul osului hioid era aşa de mare încât cu bună voinţa ce aveam, ne-a fost cu neputinţă a prelungi experimentul", explică Nicolae Minovici.

Au existat şi accidente când medicul şi-a pierdut cunoștința deoarece aceste fenomene fizice provocau apariţia unei anestezii totale a corpului, stări de excitaţie, halucinaţii şi tremurări psihice. Doctorul Minovici a încercat chiar să reprezinte grafic aceste viziuni.

Moartea i-a venit tot de la gât!

În 1938, Nicolae Minovici s-a îmbolnăvit de cancer de laringe. În ciuda trahectomiei făcută la un spital din Viena, medicul a mai trăit doi ani, însă în chinuri groaznice şi cu mari dificultăti de vorbire. Înainte să moară, Minovici și-a donat toată averea Primăriei Bucureștilor, printre care și o fermă care furniza mâncare oamenilor străzii. Economiile sale bănești au fost donate copiilor abandonați sau orfani.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate