Grupul italian va vinde operațiunile de distribuție și furnizare de energie din țara noastră și de producție din Slovacia. Decizia nu-i va afecta pe cei aproximativ 2,6 milioane de clienți români
Vânzarea Enel face parte dintr-un program amplu de redresare financiară, potrivit unui comunicat remis de grup. În România, Enel vrea să vândă:
● 64,4% din Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia;
● 51% din Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, Enel Energie;
● 100% din Enel România SRL.
Totodată, vor mai fi vândute și alte active care nu sunt considerate strategice din Slovacia. Enel a încasat deja 1,6 miliarde de euro din vânzarea altor active.
„Nu se schimbă nimic”
În România, grupul deservește circa 2,6 milioane de clienți, din care 2,4 sunt consumatori casnici. „ANRE nu se poate opune vânzării, dar va impune cumpărătorului să respecte aceleași condiții de licențiere ca și Enel, așa încât să nu se schimbe nimic legat de prețurile reglementate și de distribuție”, a declarat, pentru EVZ, Marius Vladu, șeful Direcției de comunicare, cooperare și relația cu Parlamentul din cadrul Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). După ce se va semna contractul de vânzare a activelor, cumpărătorul trebuie să solicite licențierea de către ANRE. Autoritatea îi poate impune acestuia aceleași standarde ca și cele îndeplinite de Enel. „Cumpărătorul trebuie să fie pe picior de egalitate cu Enel și să poată asigura distribuția și vânzarea de energie la parametrii agreați de ANRE”, a subliniat Vladu. Schimbarea acționariatului companiilor care activează sub umbrela Enel în România nu-i va afecta nici pe consumatorii persoane juridice, deoarece aceștia cumpără energie de pe o piață liberă și, dacă tarifele li se vor părea prea mari, pot oricând schimba furnizorul. În plus, spune Vladu, cumpărătorul nu va putea modifica imediat după achiziție contractele.
Avizul Concurenței
Totodată, vânzarea acțiunilor nu se va face peste noapte. „Este un proces de durată. Deocamdată, Enel și-a anunțat decizia de vânzare. Pot trece și câțiva ani până se va semna contractul, mai ales că tranzacția trebuie aprobată de Consiliul Concurenței din România și, fiind vorba de operatori de talie mare, și de autoritățile competente de la Bruxelles”, ne-a precizat Silvia Vlăsceanu, director general al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Enel a demarat un program amplu de vânzare a activelor, în valoare de circa 6 miliarde de euro. Sumele vor fi folosite pentru acoperirea datoriilor grupului, care se confruntă cu scăderea cererii, inclusiv pe piața italiană. La nivel european, consumul de energie s-a redus cu circa 8-10%, o scădere similară fiind înregistrată și în România, potrivit datelor ACUE.
Prețul corect
În România, compania italiană deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea. Statul român, prin Electrica, mai deține 13,5% din fosta Electrica Muntenia Sud și a cerut pentru acest pachet minoritar de acțiuni 520 de milioane de euro. Fostul director executiv al Enel, Fulvio Conti, declara în luna martie a acestui an că grupul italian este interesat să încheie tranzacția până la finele lui 2014, dar că nu va plăti oricât pentru acțiuni. „Nu cumpărăm doar de dragul de a cumpăra, nu vom plăti orice preț, ne vom uita cu atenție la prețuri”, a precizat la vremea respectivă Conti.