Evenimentul Zilei > Social > Un nou efect înfricoșător la pacienții COVID-19 este tot mai frecvent. Cercetătorii, dezarmați în faţa DELIRULUI
Un nou efect înfricoșător la pacienții COVID-19 este tot mai frecvent. Cercetătorii, dezarmați în faţa DELIRULUI

Un nou efect înfricoșător la pacienții COVID-19 este tot mai frecvent. Cercetătorii, dezarmați în faţa DELIRULUI

După cum se dovedește, cazurile severe de COVID-19 dau reacții neprevăzute de lumea științei. Investigațiile au sugerat că delirul apare la 80% dintre pacienții de la terapie intensivă cu COVID-19, posibil ca urmare a pierderii de oxigen în creier sau a inflamației pe scară largă.

Pacienții cu COVID-19 care au fost internaţi la unitatea de terapie intensivă sunt foarte susceptibili să experimenteze delir persistent neobișnuit, potrivit unor cercetări emergente. Delirium este un termen medical folosit pentru a descrie gândirea confuză și reducerea conștientizării – o stare de spirit neobișnuită pentru bolnavii Covid spitalizați.

O nouă analiză a pacienților cu boală critică COVID-19 la un singur spital din Michigan a găsit și mai multe dovezi că delirul este un simptom foarte frecvent al bolii – unul care ar putea încetini recuperarea pacientului dacă nu este abordat.

În majoritatea cazurilor, delirul a durat zile întregi

Folosind dosarele medicale și sondajele de externare de la 148 de pacienți înregistrați în terapie intensivă în perioada martie – mai 2020, cercetătorii au descoperit că peste 70%  au suferit o tulburare prelungită a abilităților lor mentale. În majoritatea cazurilor, delirul a durat zile întregi. Dar aproape o treime dintre participanți au părăsit spitalul fără a demonstra că s-au recuperat complet din delir.

Aproape jumătate dintre aceștia au necesitat îngrijire medicală calificată. Confuzia lor persistentă le-a redus capacitatea de a se îngriji singuri, conform sondajelor telefonice de urmărire efectuate între prima și a doua lună de la externare.

Aceste rezultate se aliniază cu datele anterioare care demonstrează o incidență ridicată a delirului la pacienții COVID-19, concluzionează autorii. Mai mult, durata medie a delirului (10 zile) este relativ lungă în comparație cu alte boli critice. Nu este încă clar dacă aceste deficiențe severe sunt un rezultat al -2 SRAS-CoV ,virusul în sine, care pare a provoca un număr neobișnuit de simptome neurologice, şi pot persista timp de sase luni sau mai mult.

Pacienții de la ATI se confruntă cu „o povară neuropsihologică considerabilă” atât în ​​timpul șederii în spital, cât și după externare

În timp ce mecanismul din spatele delirului COVID-19 rămâne un mister, cercetătorii din Michigan spun că este clar că pacienții de la terapie intensivă infectați cu coronavirus se confruntă cu „o povară neuropsihologică considerabilă” atât în ​​timpul șederii în spital, cât și după externare. „În general, acest studiu evidențiază un alt motiv pentru care vaccinarea și prevenirea bolilor severe sunt atât de importante”, spune anestezistul Phillip Vlisides de la Michigan Medicine.

Pot exista complicatii neurologice pe termen lung despre care poate nu vorbim atat cat ar trebui. La începutul pandemiei, de exemplu, verificarea pacienților cu simptome de delir nu era ceva obișnuit. Chiar și atunci când s-a observat delirul, au fost rareori introduse strategii noi pentru îmbunătățirea performanței cognitive.

Rezultatul probabil este că mulți pacienți cu cazuri severe de COVID-19 au fost externați din spital cu tulburări cognitive grave, care nu au fost abordate în mod corespunzător. Și asta este o mare problemă. Delirul este în general asociat cu spitalizarea prelungită.

În noul studiu  acei pacienți care se confruntă cu delirul au avut internări de lungă duraţă

De asemenea, au petrecut mai mult timp bazându-se pe ventilația mecanică. De fapt, cercetătorii din Michigan au descoperit că jumătate dintre pacienții din grupul delirium erau afro-americani.

În timp ce studiul din Michigan a constatat că pacienții de sex feminin sunt mai predispuși să se încadreze în grupul delirium, alte studii inițiale sugerează că pacienții de sex masculin sunt mai susceptibili la afectarea cognitivă.

Dacă se dovedește că delirul este într-adevăr o experiență atât de comună pentru cei cu COVID-19 sever, trebuie să începem să recunoaștem și să tratăm simptomele cât mai devreme posibil. În caz contrar, s-ar putea ca bolnavi să nu se pună din nou în picioare. Studiul a fost publicat în BMJ Open, scrie sciencealert.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: